Bir senaryo hayal edin: Askerlerin herhangi bir şekilde fark edilmeden düşman topraklarına girmesi gerekiyor. Arazi şartları buna izin vermeyeceği için havadan paraşütle atlamak ilk tercih olacaktır. Fakat, kanıtları nasıl ortadan kaldırılabilir?
İniş yaptıktan sonra paraşütü yer altına gömmek pek mantıklı ve kolay bir fikir değil. Georgia Teknoloji Enstitüsü tarafından Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) için yapılan çalışma bu sorunu çözecek gibi görünüyor.
Kendi kendine yok olabilen hava araçları mümkün!
Zira, yapılan araştırma sonucunda güneş ışığına maruz kaldığında kendi kendini yok eden bir paraşüt yapmanın mümkün olduğu görüldü. Tabi, bu paraşütün temelini güneş ışığı altında yok olmayan başlayan malzeme oluşturuyor.
Takımın oluşturduğu polimer malzeme, aldehit denilen bir kimyasaldan elde ediliyor ve yok olma etkisinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Aldehit, polimerin yapısını sağlamak için diğer kimyasallarla karıştırılır. Birçok polimer nispeten düşük bir sıcaklıkta yavaşça parçalanır.Buradaki benzersiz yapı ise polimerdeki bir kimyasal bağın çözülmesi halinde geri kalan bölümün bunu devam ettirmesi. Benzer bir çalışma daha önce yapılmıştı, ancak Kohl bu konuda birçok iyileştirme yaptıklarını duyurdu.
Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Fakültesi’nden Profesör Paul Kohl, bu ürünün iz bırakmamak için geliştirildiğini belirtiyor. Böylece ürünler üzerinde tersine mühendislik yapılmasının önüne geçileceğini vurguluyor. Kendi kendini imha etmek için tasarlanmış hafif hava araçları geliştirmek yeni bir fikir değil.DARPA daha önce ICARUS adlı bir karton uçağı projesine desteğini vermişti. Kohl ve ekibi, malzemelerini kullanarak bir planör yapmayı başarmışlar. Genel olarak değerlendirmek gerekirse: kendi kendine yok olabilen hava araçları için önümüzde halen uzun bir süre var. Zira, büyük araçlar için bu malzemenin uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Ancak, bunun yapılabileceğinin kanıtlanması ile önümüzdeki dönemin çok hareketli geçeceğini gözler önüne seriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder