Papaz Yahnisi (Soğan Yahnisi) Tarifi

Papaz Yahnisi (Soğan Yahnisi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kuzu kavurmalık yada kuşbaşı
  • 1 küçük file arpacık soğanı ( 40 tane kadar)
  • 2 baş irice sarımsak ( sarımsaklar küçükse 3 baş olmalı)
  • 100 gr tereyağ
  • 1 yemek  kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet küp   şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4-5 su bardağı kaynamış su
Arzunuza göre;
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın

Papaz Yahnisi (Soğan Yahnisi) Tarifi Yapılışı

Merhabalar,
Hafta sonu İstanbul da yaşayan sevgili kız kardeşim 2 günlüğüne Ankara ya gelerek bize güzel bir süpriz yaptı. Geldiğinde hazırladığımız yemeklerden biri olan “Papaz Yahnisi” tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Papaz yahnisi, Rum, Ermeni, Gürcü, Osmanlı ortak ürünü bir yemek ….
Eski tarihler de  balık, dana ve sığır etleriyle  yapılarak  şarap ile  pişirilirmiş, ancak Müslüman Türk halkı dini sebeplerden dolayı şarap yerine sirke kullanmayı tercih etmiş….
Papaz yahnisi  Kırklareli ilimizde güzel hamur işlerinin yanında düğün yemeği olarak sirke eklenerek  pişirilen bir yemek.
Rivayete göre zamanın birinde Bulgarlar,Rumlar,Ermeniler  ve Türkler bir arada yaşıyorlarmış,hasta olan bir din görevlisine Türk komşusu “soğan yahnisi” yapıp götürür,din görevlisi yahniyi çok beğenir ve komşusundan tekrar tekrar ister,böylelikle soğan yahnisinin adı papaz yahnisi  olur ve bu lezzet yayıldıkça Kırklarelinin  meşhur yemeklerinden biri olur…
İsminden dolayı ön yargı oluşmuş ve bu nedenle pek tercih edilmeyen bir yemek olsa da  oldukça lezzetli bir yemek …Ben ismine papaz yahnisi dedim siz isterseniz soğan yahnisi diyebilir öyle pişirebilirsiniz…
Hadi başlayalım…
  1. Etleri derin bir kapta biraz soğuk suda bekletelim ki kanları çıksın.
  2. Arpacık soğanları ve sarımsakları ayıklayalım ve güzelce yıkayalım.
  3. Düdüklüye tereyağı  alalım güzelce eritelim tencereyi kızdıralım şimdi etlerin sularını  süzdürelim ve kızmış tencereye etlerimizi atalım. Sık sık etleri tereyağ da çevirelim.
  4. Etler suyunu hafif salacak ateşi kısmadan orta ateşte kontrollü bir şekilde etleri sık sık çevire çevire sularını çektirelim. Etler sularını salıp çekince, 2-3 dakika  daha kavuralım.
  5. Şimdi ayıklayıp yıkadığımız soğan ve sarımsakları ete ilave edelim…..Soğanların dışı hafif pembeleşip kahverengi olana kadar 2-3 dakika da  hep birlikte kavuralım…
  6. Şimdi yemeğe kaynamış suyunu ekleyelim. Bu yemek düdüklüde suyunu çok çekiyor o nedenle 4-5 bardak su ekleyebilirsiniz. Siz etinize göre su ekleyiniz..
  7. Su etlerin üstünde 3 parmak kadar çıkmalı,soğanlar hafiften hafiften su da yüzmeli…lütfen! bunu okuyup yemeğinize  çok çok da su eklemeyin….yemeğe eklenen su miktarını  resimlerden görebilirsiniz…
  8. Sirkeyi ve baharatları ve şekeri de ekleyelim (İsterseniz siz de benim gibi  baharat olarak sadece  tuz, karabiber ve kimyon koyabilirsiniz  … istiyorsanız da   tarçın ve yenibahar da ekleyebilirsiniz).  Orijinal tarifte tüm baharatlar  ekleniyor. Tercih meselesi. Eklenerek yada eklenmeyerek her iki şekilde de  olur. :))))
  9. Düdüklünüzün ağzını kapatın ve  yemeğinizi süreyi siz ayarlayarak pişirin. Ben 25-30 dakika kadar pişirdim ama siz kendi sürenizi kendiniz ayarlayın benimkini baz almayın…
  10. Süre sonun da yahnimiz hazır. Sunum aşamasında arzu edenler tabaktaki yemeğin üstüne kıyılmış taze maydanoz serpiştirebilirler…Yanında güzel tereyağlı kıvamın da bir pilav ile sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun.

Yorumlar