13 Kasım 2019 Çarşamba

Inovasyon nedir?

Inovasyon nedir sorusu, son yıllarda teknolojinin hızlı gelişiminden dolayı sıkça karşılaştığımız bir soru haline geldi. Teknolojinin günümüzde çok hızlı ilerlemesiyle birlikte, inovasyon kelimesinin karşımıza çıkması doğal olarak kaçınılmaz oluyor. İnsanlar inovasyon kelimesini duyunca, inovasyon ne demek, inovasyon örnekleri, inovasyon çeşitleri ve inovasyon yönetimi nedir gibi soruları da merak ediyor.Biz de yazımızda inovasyon tanımı ile başlayıp, inovasyon neden önemlidir sorusuna kadar bilgiler verip, sizlere sunacağız. Haydi inovasyon ne demek sorusu ile başlayalım.

Inovasyon ne demek?

Inovasyon nedir ve inovasyon ne demek sorusu, teknolojik gelişmeleri takip eden insanların karşılaşacağı inovasyon kelimesiyle ortaya çıkan bir sorudur. Inovasyon çeşitleri de çokça olduğundan dolayı, inovasyon kelimesinin nereden geldiğine değinerek başlayalım.
Inovasyon kelimesi, dilimize Latince kelime olan “innovatus” sözcüğünden türemiştir. Inovasyon ne demek sorusunun cevabı, Türkçe anlamı olarak yenilikyenilenme kelimeleriyle karşılanmaya çalışılmakta. Ancak inovasyon sözcüğü bu kelimelerle karşılanmayacak kadar farklı anlamlara gelebilir.
Kısaca bir inovasyon tanımı yapacak olursak, teknoloji ve bilimin, toplumsal yarar sağlayacak şekilde yenilenmesi diyebiliriz.Inovasyonun ne demek olduğunu öğrendik. Şimdi ise inovasyonun nasıl yapıldığından bahsedelim.
Firmalar rakip firmalar karşısında rekabet edebilmek için inovasyon yapmalılar. Inovasyon yapabilmek için de sundukları hizmetleri daha çekici ve yararlı hale getirmeliler ve inovasyon stratejileri oluşturmalılar.
Inovasyon yapabilmek için farklı bakış açılarından bakmak ve insanların da bakış açılarını değiştirmek gerekiyor. Dün yapılan bir şeyi eleştirmek yerine onu geliştirmeye çalışmak, inovasyon yapabilmenin en önemli kurallarındandır.
Inovasyon yapabilmek için firmalar:
Araştırmalı, geliştirmeli, fırsatları yakalamalı, en iyi olanı seçmeli, piyasaya sürmeli ve analiz etmeli. Yani inovasyon bu saydıklarımızla temel olarak yapılır diyebiliriz.
Firmalar inovasyon yapabilmek için belli bir plana ve sürece de ihtiyaç duyarlar. Peki bu sürecin nasıl işlediğinden bahsedelim.

Inovasyon süreci nasıl işler?

Inovasyon ne demek ve nasıl yapılır konularından bahsettik. Inovasyon yapabilmek için bir planastratejiye ve bunların bir süreçten geçmesi gerektiğini söyledik. Bu başlığımızda ise sürecin nasıl işlediğinden bahsedelim.
İşletmelerin inovasyon yapabilmeleri için girişimde bulunmaları gerekir. Bunun için ise bazı yollar izlemeleri gerekir. Amaçları ürünlerini ileriye taşıyabilmek ve geliştirmektir. İşletmeler yani firmalar bu süreçte fikirlerinin yenilikçi olmasına dikkat etmeliler.
Bu süreç;

1- AR-GE çalışmaları

Inovasyon yapılacak fikrin ya da ürünün firma tarafından araştırılması ve geliştirilmesi gerekir. Genellikle işletmelerde bu AR-GE bölümünün olduğunu biliyoruz. Çıkarılan ürün, firma tarafından ilk orada denenebilir ve uygulanabilir. Böylece ürünün eksiklerini ve gereksinimlerini biliriz. Neredeyse her türlü inovasyon çeşidi, bu bölümü içerir.

2- Özgün nitelik

Ortaya koyulan inovasyon fikrinin kendine özgü bir yanı olmalıdır. Bu insanlar tarafından ilgi çekebilir, talebi arttırabilir veya merak uyandırabilir. Böylece insanları o ürüne yönlendirecek başarılı inovasyon ortaya koyulabilir.

3- Strateji ve risk

Bu strateji ve risk alma durumu da işletmeler arasında olan rekabetten ortaya çıkmaktadır.
Firmalar inovasyon yapılacak ürüne öyle bir strateji belirlemeli ki, o ürün için alınacak bütün risklere değmeli. İşletmeler bazen gözü karartıp risk almasını bilmeli ama bunu doğru bir stratejiyle yapmalılardır. Çünkü alınan risk işletmeyi zor durumlara sokabilir.

4- Ticaretleştirme

İşletmeler inovasyon yaparak ürünlerinin pazarlamasını artırabilir ve ilerletebilirler. İşletme uzun süre gündemde kalmak için inovasyon yoluna başvurur. Yani ürününü yeniler.

Inovasyon örnekleri nelerdir?

Inovasyon süreci nasıl işliyor hakkında verdiğimiz açıklama size inovasyon örnekleri vermeden pek anlaşılmayabilir. Şimdi ise inovasyon örneklerine göz atalım.
Örneğin Instagram’da daha önce hikaye gönderme özelliği yoktu. Bu kullanıcıların bir süre sonra sıkılabileceği bir durum yaratabilirdi. Instagram uygulamaya hikaye gönderme özelliği getirerek, hem gündeme gelmiş oldu hem de bu yeniliği yaparak kullanıcıların sıkılmadan daha çok vakit geçirmesini sağladı.Inovasyon örnekleri vermeye devam edecek olursak, eskiden beri kullanılan güneş panellerini gösterebiliriz. Bu paneller tek bir yönden güneş ışığını alabilirken, günümüzde ise yapılan yeniliklerle güneşin yönüne göre yön değiştirebiliyor.Inovasyon örnekleri sadece firmalara özgü olmayabilir. Okullarda da inovasyon örnekleri olmakta. Örneğin öğrencilerin el fenerine ampul ekleyerek, yani fenerin alt kısmına ampul takarak hem ileri tarafların hem de ayakların aynı anda gözükmesini sağlayan çalışma yapmaları, okulda inovasyon örneği sayılabilir.

Inovasyon çeşitleri nelerdir? – Inovasyon türleri nelerdir?

Inovasyon nedir konusundan bahsediyorsak, inovasyon çeşitleri konusuna da değinmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Inovasyon ürün, hizmet, pazarlama ve organizasyonel olarak dört çeşide ayrılır.
Hizmet inovasyonu: Firmaların verdiği bir hizmeti geliştirmesiyenilemesi ya da tamamen yeni bir hizmet ortaya çıkarması olarak söylenebilir.
Ürün inovasyonu: Firmaların farklı veya yeni bir ürünü geliştirip yenilemesi ürün inovasyonu kapsamına girer. Ancak ürünün sadece yeni olması gerekmez. Var olan bir ürünü geliştirmeleri de ürün inovasyonuna girer.
Pazarlama inovasyonu: Ürünlerin farklı şekillerde (stratejilerle) pazarlanmaya çalışılması veya ürünlerin dış görünüşünü değiştirerek kullanıcıya sunmaları, pazarlama inovasyonu kapsamı içerisine girer.
Organizasyonel inovasyon: İşletmeler farklı ve uygulanabilir çalışma sistemleri oluşturmalı. Çünkü rekabete ayak uydurmak ve mevcut durumlarını korumalılar. Çalışma ve iş organizasyonlarını geliştirerek, bu yenilenmeyi sağlayabilirler.

Inovasyon fikirleri nasıl olmalı?

Şimdiye kadar inovasyon nedir, inovasyon nasıl yapılır, inovasyon süreci nasıl işler ve inovasyon çeşitleri nelerdir gibi bazı bilgiler verdik. Sırada ise inovasyon fikirleri nasıl olmalıdır konusu var.
Inovasyonda fikirler yaratıcı ve yenilikçi olmalı. Aynı zamanda durumları müşterilerin bakış açısıyla görmek gerekiyor. Bundan dolayı ilk aşamada çözüme değil, soruna odaklanmak gerekli.
Ancak sadece yaratıcı bir fikir yetmez. Bu fikir hayata geçmeli ve işletmeye para kazandırmalıdır.

Inovasyon yönetimi nedir?

Bu başlığımızda ise inovasyonun olmazsa olmaz olduğu firmalarda, inovasyon yönetimi nedir sorusunun cevabını vermeye çalışalım.
Bilimsel, teknolojik ve idari süreçlerin hepsi inovatif yönetimin içinde. Organizasyonun ise işleyen süreçlerin tamamını kontrol etmesi gerekli. Birbirinden farklı ve tekrarlanmayan süreçlerin yönetimini yapmalı ve çalışanların davranış sorunlarının çözümünü de inovatif bir şekilde çözmeli.
İnovasyon yönetimi yani inovatif yönetim, çalışmaların aşamalarını oluşturur. Bu nedenle kötü ya da iyi sonuç, yönetime bağlı olarak gelişir. Yönetici inovatif (yenilikçi) olmalı. Çünkü herhangi bir aşamayı onaylaması veya onaylamaması, o çalışmanın gidişatını değiştirir. Bundan dolayı yönetim doğru stratejiyi belirlemeli ve sonuç aşamasını düşünerek hareket etmeli.
inovasyon çeşitleri nelerdir

Inovasyon nedir ve neden önemlidir?

Inovasyon, zamanımızda işletmelerin temel dayanağı haline geldi. Inovasyon yapan firmaların olduğu ülkelerde işsizlik azalıyor, kişilerin kazandığı gelir artıyor ve ülkede yaşayanların şartları daha iyi oluyor.
Ülkede ne kadar çok inovasyon yapan şirket varsa, insanların yaşam kalitesi artıyor ve bu insanlar çok daha iyi hizmetlerden yararlanır hale geliyor.
Aynı zamanda ülkenin rekabet gücü artıyor ve böylece, diğer ülkelere kıyasla daha güçlü bir konuma yükselebilme durumu gelişiyor.
 Bu nedenle inovasyon, ulusal sürdürülebilir ekonomi büyümeleri için, sosyal kalkınma ve refahın artması için çok önemli bir pozisyonda.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder