Çocuğunuzu Sınav Stresinden Korumanın 5 Yolu

Sınav dönemi, hem çocuğunuz hem de sizin için oldukça yıpratıcı olabilir. Bu tür dönemlerde ebeveynlere büyük sorumluluklar düştüğünü unutmamalısınız! Bir yetişkin olarak çocuğunuzu sınav stresinden korumak ve hedefleri için motive etmek düşündüğünüz kadar zor değil.

Çocuğunuzu sınav stresinden korumanın yollarını sizler için yazdık. İşte stressiz bir sınav dönemi için yapmanız gerekenler...


1. Çocuğunuzun kaygılarını kabul edin
Her çocuğun öncelikli olarak anlaşılmak istendiğini unutmayın. Bu nedenle böyle bir stresin varlığını görmezden gelmeyin ve çocuğunuzu anlamaya özen gösterin. Kaygı, belirli sorumlulukların yerine getirilmesi için iyi bir uyarıcı görevi görür. Dolayısıyla çocuğunuzun kaygılarını tamamen bir kenara bırakmasını istemeyin. Ancak kaygı düzeyinin artmaması da oldukça önemli bir nokta! Bu nedenle çocuğunuzla konuşun ve kaygının normal olduğunu ancak fazlasının hedeflerine zarar verebileceğini ona anlatın.

2. Çocuğunuza zaman yönetimini öğretin
Sınav yaklaştıkça stres seviyesi de artar. Bu oldukça normal bir durum! Özellikle sınavdan kısa bir süre önce çalışmaya başlayan öğrenciler, fazlasıyla stresli bir dönem yaşayabilir. Bunun olmasına izin vermemek ise elbette ki ebeveyn olarak sizin ellerinizde! Çocuğunuzu sınav stresinden korumak istiyorsanız çalışma programlarını beraber hazırlayabilir, zaman yönetimi konusunda ona destek olabilirsiniz.

3. Çocuğunuza sınavın hayatın sonu olmadığını açıklayın
Sınavdan kötü sonuçlar alan öğrenciler, çevrelerindeki insanların kendilerine karşı olan sevgi ve saygısının azalacağını düşünür. Dolayısıyla çocuğunuzun kaygıları artabilir. Çocuğunuzun sınav stresini azaltmak için onunla konuşabilir; kötü bir sonucun dünyanın sonu olmadığını, sınav sonuçlarının kişiliğiyle ve elde ettiği diğer başarılarıyla bir alakası olmadığını ona anlatabilirsiniz. Çocuğunuzun kendisini yetersiz ve değersiz görmesini engellemek için bu tür konuşmalara önem vermeniz şart.

4. Çocuğunuzun sosyal becerilerini destekleyin
Okul döneminin başlamasıyla beraber çocuklar, vakitlerinin büyük bir kısmını akademik beceriler kazanmaya ayırır. Özellikle özel dersler ve dershaneler, çocukların sosyal aktivitelere vakit ayırmasını engeller. Bu nedenle farklı aktivitelerle de tanışması gereken çocuklar ne yazık ki spor, sanat ya da diğer uğraşlara vakit ayıramaz. Eğer çocuğunuzun çok yönlü bir gelişim göstermesini istiyorsanız bu tür aktivitelere zaman yaratmanız oldukça önemli. Bu sayede çocuğunuz, okulda yaşadığı stresle başa çıkabilir ve kendine zaman ayırabilir. Bu tür etkinliklerin akademik açıdan zaman kaybı olarak görülmesi oldukça yanlış bir düşüncedir, aksine bu tür etkinliklerin çocuk gelişimi için önemli olduğu unutulmamalıdır.

5. Sonuçtan bağımsız olarak, gösterilen çabayı takdir edin
Çaba, zeka ve yetenek gibi değişim göstermesi güç olan özelliklerle aynı kefeye koyulmamalıdır. Aksine çaba, gerekli müdahalelerle azaltılabilir ya da arttırılabilir. Dolayısıyla sınavlar için elinden geleni yapan ancak iyi bir sonuç alamayan çocuklar, öğretmenleri ya da aileleri tarafından eleştirildiğinde çaresiz hisseder. Çocuğunuzun çabasını takdir etmek, ileride elde edeceği başarılar için büyük önem taşır.  Bu nedenle çocuğunuzun başarılarını takdir etmeye ve onu motive edecek konuşmalar yapmaya özen göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

24 Kişilik Kıbrıs Tatlısı Tarifi

  24 Kişilik Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler 1 litre süt 1 çay bardağı şeker 3 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı nişasta 1 paket krem şan...