12 Aralık 2019 Perşembe

Engelleri Aşarak Büyük Başarılara İmza Atmış 6 İnsan

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si engelli bireylerden oluşuyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde de engelli bireylerin hakları konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Ancak engelli bireylerin haklarını yalnızca bir gün düşünmek yerine, yaşamlarını daha iyi hale getirebilmek adına toplum tarafından başka çalışmalar da yapılmalı. Çünkü başarı “engel” tanımıyor. İşte engelleri aşarak büyük başarılara imza atmış 6 insan….

1. Ludwig van Beethoven
Gelmiş geçmiş en ünlü besteci ve piyanist olarak kabul edilen Beethoven, Almanya’nın Bonn şehrinde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Alkolik bir babaya sahip olan Beethoven, babasının baskıları üzerine para kazanmak amacıyla kilisede piyano çalmaya başladı. 1792 yılında Viyana’ya giden ve orada klasik müziğin ünlü ismi Joseph Haydn ile çalışma imkanı bulan Beethoven, Haydn’ın da yardımlarıyla müziğe olan yeteneğini keşfetti. 1801 yılında duyma kaybı yaşamaya başlayan ünlü besteci, yıllar içerisinde tamamen duyma yetisini kaybetse de bu durum müzik kariyerini hiç mi hiç etkilemedi. Hatta en ünlü eserlerinden biri olan 9. Senfoniyi bestelerken tam anlamıyla işitme engelliydi.

2. Eşref Armağan
Listemize ülkemizden bir isimle devam edelim! Ankara’da yaşayan ve doğuştan görme engelli olan Eşref Armağan, tam olarak 41 yıldır resim yapıyor. Amerika’da ve Avrupa’da çeşitli sergiler açan Armağan’ın eski Amerika başkanı Clinton’ın da portresini yaptığını öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz! Menajeri Joan Eroncel ile birlikte gittiği ülkelerde uluslararası ün elde eden Armağan’ın beyin yapısı Harvard Üniversitesi’nde incelenmiş ve göremediği halde nasıl resim yapabildiği, bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Dokunuşlarıyla gören Armağan, Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük yeteneklerden biri ve uluslararası alanda bizleri gururlandırmaya devam ediyor!


3. Jim Abbott
1967 yılında sağ eli olmadan doğan Jim Abbott, tutkuyla bağlı olduğu beyzbol kariyerine henüz 10 yaşındayken başladı. Genç yaşına rağmen eyalet turnuvalarında çeyrek finale kadar çıkan Abbott, 1986 yılında düzenlenen olimpiyatlarda ülkesine altın madalya kazandırdı. Amerika’nın en ünlü takımlarından California Angels, Chicago White Sox ve New York Yankees’de forma giyen Abbott, beyzbol kariyerini sonlandırdı ve menajer olmaya karar verdi. Hala Amerika’nın en sevilen beyzbol oyuncularından biri olan Abbott, adeta sınır tanımıyor!

4. Stephen Hawking
Hepimizin yakından tanıdığı büyük bilim insanı Stephen Hawking, 1942 yılında dünyaya geldi. Tedavisi ne yazık ki mümkün olmayan ALS hastalığına yakalanan Hawking, hastalığına rağmen çok önemli bilimsel çalışmalar imza attı. Doktorların birkaç yıl ömür biçmesine rağmen yıllarca yaşam mücadelesi veren ve yüzlerce bilimsel çalışmaya imza atan Hawking, engelleri aşarak günümüzdeki en önemli astrofizikçilerin arasında yerini aldı.

5. Erik Weilhenmayer
Henüz 13 yaşındayken görme yetisini tamamen kaybeden Erik Weilhenmayer, hayatını öğretmenlik ve güreş antrenörlüğü yaparak sürdürüyordu. Görme engeline rağmen yaptığı bu meslekler bile başlı başına bir başarıyken o durmadı ve 2001 yılında 7 kıtanın en yüksek zirvesi olarak kabul edilen Everest’e tırmandı. Uluslararası alanda en başarılı sporcular arasında gösterilen Weilhenmayer, sayısız ödül aldığı tırmanışlarına devam etti ve maceralarını “Touch the Top of the World” kitabında toplayarak sevenlerine ulaştı.

6. Aşık Veysel Şatıroğlu
Yine ülkemizin en önemli sanatçılarından biri olan Aşık Veysel Şatıroğlu ile listemizi sonlandıralım! 1894 yılında Sivas’ın Sivrialan köyünde dünyaya gelen ve 6 yaşında yakalandığı çiçek hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybeden Şatıroğlu, ülkemizin en önemli halk ozanlarından biri. Babasının oyalanması için aldığı sazıyla ülkemizin en önemli isimlerinden biri haline gelen Şatıroğlu, köy okullarında ve Köy Enstitüleri’nde türkü muallimliği yapmış ve onlarca eseriyle hepimizin kalbine dokunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder