USB bellek veya hafıza kartına dosya kopyalamak istenildiğinde ortaya çıkabilen “disk yazma korumalı hatası can sıkıcı hale gelebiliyor. İnsanların bu hatayı gördüğünde, biçimlendirme işlemi ile üstesinden gelebileceğini düşünüyor. Bu kez “yazma korumalı disk biçimlendirilemiyor” uyarısı ile karşı karşıya kalıyor.
Disk yazma korumalı hatası nasıl çözülür? Yazma korumalı disk
Yazma korumalı disk hatası birden fazla sebepten dolayı ortaya çıkabiliyor. Bu rehberimizde altı farklı yöntem ile sorunu çözmenize yardımcı olacağız.
1 – USB bellek / hafıza kartını fiziksel olarak kontrol edin
İlk yapılması gereken işlem hafıza kartının fiziki olarak kontrol edilmesi. SD ve benzer boyutlardaki hafıza kartlarının üzerinde yer alan mekanik anahtar, kartı kilitme ve kilidini açma imkanı sunuyor. Hafıza kartında yer alan bu anahtar “Lock” yazısının üzerindeyse tam tersi tarafa doğru çekmeniz gerekiyor.Bu işlem yazma koruması sorununu çözmeniz için yeterli olacaktır. USB belleklerde bu mekanizmaya pek yer verilmiyor, ancak olan ürünler var.
2 – Yeterli depolama alanına sahip olduğunuzdan emin olun.
USB Bellek veya hafıza kartı dolu olduğunda yetersiz alana sahip olduğunuza dair bir uyarı alırsanız. Ancak, bazen yetersiz alan uyarısı yerine yazma koruma hatası ile karşı karşıya kalınabiliyor. Bu nedenle depolama biriminin dolu olup olmadığını kontrol edin. Bunun için yapmanız gereken depolama birimine sağ tıklayarak “Özellikler” seçeneğine tıklamak ve boş alan olup olmadığına bakmak.
3 – Kopyalamak istediğiniz dosya “Salt Okunur” mu?
Kopyalamak istediğiniz dosya “Salt Okunur” olarak ayarlandığında bu hatayı görebilirsiniz. Yapmanız gereken dosyaya sağ tıklayarak “Özellikler” bölümüne girmek ve alt kısımda yer alan “Salt Okunur” seçeneğinin işaretini kaldırmak. Bu değişikliğin aktif olabilmesi için “Uygula” butonuna tıklamayı unutmayın.
4 – Kayıt Defteri yazma koruma hatasını çözebilir
Sorun devam ediyorsa ve özellikle tek bir bilgisayarda karşılaşıyorsanız, Kayıt Defterini kontrol etmek gerekebilir. Daha önce yaptığınız bir değişiklik veya işlem nedeniyle sistem genelinde yazma koruması aktif hale getirilmiş olabilir.
Windows + R tuşuna basarak veya Başlat menüsüne girerek Çalıştır bölümüne geçiş yapıyoruz. “Regedit” yazarak kayıt defterine ulaşıyoruz. Soruna neden olabilen WriteProtect anahtarını bulmak için şu yolu takip ediyoruz;
“HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies”
Bu bölümde WriteProtect varsa ve 1 ise değerini 0 olarak değiştirmek sorunu çözmek için yeterli olacak.
5 – Komut İstemi ile salt okunur müdahalesi!
Sorun halen devam ediyorsa, komut satırını kullanabilirsiniz. Başlat menüsüne CMD yazın ve “Yönetici olarak çalıştır” seçeneği ile “Komut İstemi” ekranını aktif hale getirin. Ardından diskpart yazarak Enter tuşuna basın. Bu Windows işletim sistemi içerisindeki yerleşik disk bölümleme aracına ulaşmanızı sağlıyor.
Daha sonra sırasıyla aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacak;
– list disk (Sisteme takılı olan diskleri listelemeyi sağlıyor)
– select disk x (x yerine sizin sisteminizde diske karşılık gelen rakamı yazmanız gerekiyor)
– attributes disk clear readonly (Bu komut sonrasında varsa salt okuma özelliği kaldırılacak)
– select disk x (x yerine sizin sisteminizde diske karşılık gelen rakamı yazmanız gerekiyor)
– attributes disk clear readonly (Bu komut sonrasında varsa salt okuma özelliği kaldırılacak)
Bu rehberimiz disk yazma korumalı hatası için çözüme kavuşmanızı sağladı mı? Disk yazma korumalı hatası halen devam ediyorsa, yorumlardan veya SDN Forum üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder