Android Nedir?

Android, Google ve Open Handset Allience tarafından kodlanmış Linux İşletim Sistemi tabanlı bir mobil cihaz (PDA ve cep telefonları) için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.
Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 150,000'den fazla uygulama bulunmaktadır. Android Market ise, Android işletim sistemi uygulamaları çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazdılar.
Open Handset Allience, 5 Kasım 2007'de Android'i kurduğunu duyurdu. Ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir oldular. 2008'de piyasaya sürüldüğünde, birçok Android İşletim Sistemi Apache free-software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale geldi.
Tarihi
Google'ın Android Inc'yi Alışı
Temmuz 2005'te Google, Android Inc.'i aldı ve ufak bir başlangıç şirketi Palo Alto'da kuruldu. Android'in kurucuları, Google'a çalışmak için giden Andy Rubin (Danger'in kurucusu), Rich Miner (WildFire'ın kurucusu), Nick Sears ve Chris White'dır (WebTV'de çalışan ilk mühendislerden biri). Bu arada, Android Inc.'in işlevleri daha önce yaptıkları mobil işletim sistemleri kadar iyi bilinmiyordu. Bu da Google'ın Mobil Cihazlar pazarına gireceği söylentisini başlatmış oldu. Buna karşın, pazara ne çeşit ürünle çıkacakları tam olarak belli değildi. Google'da, ekip (Rubin tarafından izin verilen) Linux tabanlı, taşınabilir cihazlar için geliştirdikleri, esnek, güncelleştirilebilir İşletim Sistemini yazmışlardı. Raporlara göre Google çoktan donanım serilerini, yazılım partnerlerini ve taşınabilir cihazlarda çeşitli derecelerde birlikte çalışacağı sinyalini vermişti.
Geliştirme
12 Kasım 2007'de OHA, Android'in yazılım geliştirme teçhizatının önizlemesini yayınladı. Bu önizleme geliştirici ve hata giderici, kütüphane setleri, aygıt emülasyonu, dökümantasyon, örnek tasarılar, eğitim, SSS ve fazlasını içermekteydi. Geliştiriciler, eğer Windows XP, Vista veya Mac OS çalıştıran x86 tabanlı ya da Linux kullanıyorlarsa Android-SDK'yı indirip kurmaları gerekmektedir. Gereklilikler şunları da kapsamaktadır:
Java Development Kit
Apache Ant
Python 2.2 veya yüksek versiyonu
Eclipse 3.2 veya yüksek versiyonu
Sürümler


e d c b a 67px-Android_4.1_on_the_Galaxy_Nexus
Android_4.2_screen_image Android_4.3_Jelly_Bean_on_Nexus AndroidKitKatHomeScreen



Sürüm Kod adı    Yayın tarihi
1.1 —            9 Şubat 2009
1.5 Cupcake 30 Nisan 2009
1.6 Donut            15 Eylül 2009
2.0/2.1 Eclair            26 Ekim 2009
2.2 Froyo            20 Mayıs 2010
2.3 Gingerbread 6 Aralık 2010
3.0/3.1/3.2 Honeycomb Şubat 2011 Tablet bilgisayarlar
4.0 Ice cream sandwich 2011 4. çeyrek Mobil telefonlar & tablet bilgisayarlar
Özellikler
Android'in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Android Market ile uygulamalar yüklenebilmektedir.
Handset Çizimler
Sistem, VGA, 2D grafik arşivler, OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.
Depolama
Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.
Bağlanabilirlik
Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G ve Wi-Fi bağlantısını destekler.
Mesajlaşma
Hem SMS hem de MMS desteği vardır.
Web Tarayıcısı
Android'in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.
Medya Destekleri
Android, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video formatlarını desteklemektedir.
Ek Donanımları
Android, anti-titremeli vidyo/foto kameraları, touchscreenler, GPS, pusulalar, accelerometrelerde son derece yeteneklidir.

Yorumlar