Mantar Yemeği Tarifi

Mantar Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram kültür mantarı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 su bardağı sıcak su

Mantar Yemeği Tarifi Yapılışı

Kültür mantarı, içeriğinde bulunan C vitamini, fosfor, kalsiyum, demir, kobalamin (B12 vitamini), biotin (H veya B7 vitamini), potasyum, bakır, niasin (B3 vitamini), tiamin (B1 vitamini), riboflavin(B2 vitamini) ve mineraller bakımından çok sağlıklı bir fitobesindir.
Fitobesin; karbonhidrat, protein ve yağ içeren besinlerden farklı olarak yaşamı sürdürmek için gerekli olmayan fakat içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan besinlere denir.
Bu besinleri tüketmek vücut sağlığı için oldukça faydalıdır. Vücuttaki serbest radikallerin yarattığı tahribatı onarır. Kalp-damar sağlığına ve kansere karşı koruyucu etkileri vardır.
Kültür mantarının içerisinde bulunan vitaminler sayesinde özellikle cilt sağlığına oldukça faydası vardır.
Kalorisi düşük olan bir besin maddesidir.
Sebzeler arasında yüksek oranda bir besin değerine sahiptir ve bu yüzden de tüketilmesi gereken bir besin maddesidir.
Bilinmeyen bir mantar türü tüketimi sonucunda zehirlenme oluşabileceği için mantar tüketilirken çok dikkatli olunmalıdır!
Mantar; balık, yumurta, tavuk, et grubu besinlerin değeri daha yüksek olduğu için onların yerine geçmez fakat oldukça faydalıdır.
Mantarlar çok ovalanarak yıkanmaz. Genellikle nemli bir bez ile silinerek temizlenmesi söylenir fakat tam olarak arınması için soğuk sirkeli suda bekletmekte fayda var.
Sirkeli suda belirtilirken mantarlarda kararma da olmayacaktır.
Hemen sonrasında da suyundan süzülerek kurulanır.
Mantarların, hücrelerindeki aminoasitlerde yer alan lezzeti, su çekse de çok azalma olmaz ki su o kadar derine işlemez.
Suda bekletilen mantarlar daha az yağ çeker.
Temiz mantarlar alınması daha uygun olacaktır.
Mantarlar temiz ise kabukları soyulmadan tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Kuru soğan da bağışıklık sistemini güçlendiren faydalı bir besin maddesidir.
Bol soğanlı, salçalı, baharatlı enfes mantar yemeğimin işte detayları :
  1. Öncelikle mantarlar güzelce temizlenerek birkaç dakika temizlenmesi için sirkeli soğuk suda bekletilir.
  2. Ardından soğanlar ve sarımsaklar minik minik doğranır ve tencereye ilave edilir.
  3. Ocağa alınan tencere içindeki soğan parçalarının üzerine sıvı yağ ilave edilerek birkaç dakika kısık ateşte tahta kaşık yardımı ile arada bir karıştırılarak kavrulur.
  4. Soğanlar kavrulurken, mantarlar sirkeli sudan çıkarılarak havlu peçete üzerinde kurumaya alınır.
  5. Sonrasında çok küçük olmayacak şekilde parçalara kesilir, bir kaba aktarılır.
  6. Domates küp küp doğranır.
  7. Hafif bir şekilde kavrulan soğanların üzerine domates, salça, tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber, kimyon ve kırmızı pul biber ilave edilir ve karıştırılarak kavrulur.
  8. Daha sonra hazır olan karışımın üzerine mantarlar ilave edilerek birkaç dakika daha karıştırılarak kavrulur.
  9. Son olarak tencereye sıcak su ilave edilerek, tencerenin kapağı aralık olacak şekilde orta ateşte mantar yemeği pişirilir. Arada bir tahta kaşık ile karıştırılır.
  10. Pişerken mantarlar suyunu salacağı için son dakikalarda tencere kapağı açılarak ocakta iyice pişene kadar kaynatılır.
  11. Dakikalar sonunda hazır olan mantar yemeği servis tabağına alınarak servis edilir.
    Herkese afiyet olsun 💕

Yorumlar