El Açması Ispanaklı Börek Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için
- 9 bardak un
- 3, 5 bardak su
- 2 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
İstediğiniz iç malzemesini kullanabilirsiniz. Ben ıspanaklı yaptım.
- 1 adet soğan
- 1kg ıspanak (temizleyip suda haşladım ve suyunu sıktım)
- yarım yemek kaşığı salça
- Pulbiber
- Karabiber
- Tuz
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- istenen baharatlardan da eklenebilir.
Gereken diğer malzemeler
- 1 adet yumurta (üzeri için)
- Sıvı yağ (hamuru açmak için)
El Açması Ispanaklı Börek Yapımı Tarifi Yapılışı
- İç harcı için soğan küçük küçük doğranır.
- Uygun bir tavaya sıvı yağ alınarak soğanlar hafif kavrulur.
- Daha sonra salça ve baharatlar eklenerek 1-2 dk daha kavrulduktan sonra haşlanış suyu sıkılan ıspanak ilave edilir.
- Karıştırılır 1-2dk kavurduktan sonra ocaktan alınır.
- Hamur için yoğurma kabına un ve tuz alınır.
- Yavaş yavaş su eklenerek hamur yoğrulur. Un miktarı yarım bardak az yarım bardak çok olabilir. Hamurun kıvamına göre un ya da su eklemesi yapabilirsiniz.
- Hamur toparlandıktan sonra un serpilmiş geniş bir tezgaha ya da masaya alınır.
- Daha sonra 9 eşit bezeye bölünür.
- Her beze un yardımı ile servis tabağı boyutunda açılır ve üzerine bol sıvı yağ sürülerek bir tepsiye üst üste dizilirler.
- Hamurlarımızı bu şekilde de 15-20 dk dinlendirilir.
- Dinlenen hamurlardan bir tanesi alınarak geniş bir masada dikkatlice kenarlarından çekilerek açılır. Hamur oldukça kolay açılacaktır, hamuru yırtmadan dikkatli bir şekilde tutarsanız çok kolay olduğunu göreceksiniz.
- Hamurun her yeri aynı incelikte olacak şekilde genişletildikten sonra üzerine iç harcından serpilerek rulo yapılır.
- Hazırlanan rulo tepsiye yerleştirilir. Ben kare fırın tepsisini kullandım, Bu nedenle hamuru sıra sıra tepsiye döşedim. Eğer yuvarlak tepsi kullanıyorsanız o zaman ortadan başlayarak spiral şeklinde hamuru dolayabilirsiniz. Ek olarak belirtmek isterim ki ankastre fırın tepsisine 6 tane beze yeterli geliyor.
- Hamurumuzdan 9 beze çıkmıştı, kalan üç bezeyi de küçük bir tepsiye olacak şekilde hazırlayıp dondurucuya kaldırdım.
- Tüm hamur şekillendirildikten sonra üzerine yumurta sürülerek 180C fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.
- İlk sıcağı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder