SpaceX Starlink uyduları fırlatıldı

SpaceX bir süredir Starlink internet uydularını uzaya fırlatma için çalışmalar yapıyordu. Birkaç kez olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal olan fırlatma sonunda gerçekleşti. SpaceX Starlink uyduları sonunda yörüngeye yerleşti.

SpaceX Starlink internet uyduları fırlatıldı

60 internet uyduysuyla dolu Falcon 9 isimli uzay aracı uzaya gönderildi. Her yerden internet erişimi sağlayabilmek için oldukça önemli olan bu proje uzun süredir konuşuluyordu. SpaceX CEO’su Elon Musk’ın hayallerinden biri olan proje sonunda gerçek oldu.
Musk hayali olan bu proje ile ilgili de bir açıklama yaptı. Ünlü CEO, bu proje sayesinde internet bağlantısı olmayan bölgelere uygun fiyatlı bağlantı sağlanacağı söyledi. Aynı zamanda interneti olan bölgelerde de fiyatların rekabetçi seviyeye ineceğini belirtti.Falcon 9 uzay aracı, Türkiye saatiyle 05:30’da uzaya fırlatıldı. Uydular yerleştiren uzay aracı ardından Yeryüzü’ne geri dönüş yaptı. Yapılan açıklamaya göre Falcon 9 toplamda 40’ıncı kez yüzeye inmeyi başardı.
Yapılan açıklamaya göre Starlink internet uyduları gezegen yüzeyinden 550 km yukarıda konumlanacak. Uydular gerekli sinyalleri göndermeye başladı bile.
Planlara göre, 2020 yılına kadar 12 bin Starlink internet uydusu atmosfere taşınacak.
10 milyar dolarlık bu proje kapsamında SpaceX, 2019 ve 2024 yılları arasında iki aşamada uyduları uzaya gönderecek. Dünya’nın 1150 ile 1325 km üzerinde dolaşacak olan bu uydular 1 Gbps bağlantı sunacak.

Yorumlar