11 Eylül 2019 Çarşamba

Anne Tarifiyle Mis Aşure

Anne Tarifiyle Mis Aşure İçin Malzemeler

  • 2, 5 su bardağı aşurelik buğday (Yarma)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasülye
  • 1, 5 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı kuru incir
  • 1 su bardağı kuru kayısı
  • 2 adet portakalın suyu
  • 1 adet portakalın kabuğu (Rendelenmiş)
  • 5 su bardağı toz şeker (Damak tadınıza göre kontrollü ekleyin)
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı fıstık
  • Yarım su bardağı kuş üzümü
  • 1 adet kabuk (Çubuk) tarçın
  • 6 damla karanfil yağı (Karanfilin kendisini kullanabilirsiniz)

Anne Tarifiyle Mis Aşure Yapılışı

Herkese merhaba Öncelikle Aşure ayınız mübarek olsun😊 Aşure sever biri olmamın da verdiği aşkla Senegal’de de olsa kültürümüzü yaşatmalıyız dedim ve kolları sıvadım. Olur mu olmaz mı?Acaba ayni lezzeti yakalayabilir miyim? diye kafamda sorular vardı yapmadan önce ama denemeden de bilemezdim ve iyi ki denemişim anneciğimin tarifiyle müthiş lezzetli bir aşure yapmış oldum şimdi sıra sizde😉 Malzemelerimiz hazırsa yapıma geçiriyoruz hadi bakalım 😊
  1. İlk olarak buğdayımızı düdüklü tencereye alıyoruz.
  2. Üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su ekliyoruz ve kaynayıp düdüğünü kapattıktan 10 dk sonra ocağımızı da kapatıyoruz. Bu şekilde sabaha kadar ağzı kapalı olarak demlenecek ve iyice şişecektir.
  3. Diğer bir taraftan yine 1 gece öncesinden ayrı kaplara koyduğumuz sıcak suyun içine kuru kayısımızı, kuru incirimizi ve kuru üzümümüzü ıslatıyoruz ve ağızlarını kapatıp sabaha kadar bekletiyoruz. Ertesi gün buğdayımız tamamen suyunu çekmiş olacak.
  4. İçerisine ben 11 bardak kadar sıcak su ekledim ve orta ateşte ocağa alalım. O şekilde biraz kaynadıktan sonra haşlamış olduğumuz nohut ve kuru fasulyeyi de ekleyelim ve birlikte 10 dk daha kaynatalım.
  5. Daha sonra yumuşamış olan kuru kayısımızı, kuru üzümümüzü aşuremize ekleyelim.
  6. Şöyle bi karıştırdıktan sonra yarıya böldüğümüz fındık ve fistiklarimizi ilave edelim.
  7. Ardından 2 adet sıktığımız portakal suyunu 1 adet portakal kabuğu rendesini de karışımımıza ekleyelim. Onlar tenceremizde lezzetlerini birbirleriyle buluşturadursun biz bi cezveye kuş üzümlerimizi alalım ve kaynatıp hem kara suyunun çıkmasını sağlayalım(aşuremizi karartsın istemeyiz) hem de şişmesini sağlayalım.
  8. Kaynatıp suyunu süzdüğümüz kuş üzümlerini de aşuremize ilave edip tekrar karıştıralım.
  9. Karıştırma işini sık sık yapmayı ihmal etmeyin lütfen. Ardından karanfil yağımı ve 1 adet kabuk tarçınımızı tenceremize ekleyelim. Sıra geldi bu aşamada şekeri ilave etmeye. 5 su bardağı şekeri damak tadınıza göre karıştıra karıştıra aşuremize ekleyelim. Benim şekerim ne çok ne az oldu tam kıvamında siz yine de kontrollü ekleyin çünkü ben tatlı sever biriyim😊 bu şekilde kuru yemişlerimiz de yumuşayana kadar yaklaşık toplamda 40 45 dk kaynatalım(sık karıştırarak tabi)
  10. Ocaktan almadan 10 dk önce suyunu süzdüğümüz ve doğradığımız yumuşamış ve kara suyunu salmış olan kuru incirimizi de tenceremize ilave edelim 5-10 dk birlikte kaynadıktan sonra aşuremiz servise hazırdır.
  11. Kesinlikle tereddüt etmeden deneyebilirsiniz.
  12. Üzerini istediğiniz malzemeyle süsleyebilirsiniz. (nar, ceviz, tarcın, hindistan cevizi vs. )Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun Allah kabul etsin sevgiler🤗

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder