Aşure 2 Püf Noktalarıyla (81 Kişilik) Tarifi İçin Malzemeler
- 6 su bardağı aşurelik buğday
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 su bardağı nohut
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 3 su bardağı kuru kayısı
- 2 su bardağı kuru üzüm
- 1 çay bardağı kuş üzümü
- 2 su bardağı incir
- 6 litre su (Su miktarı koyuluğuna göre artırılacaktır. )
- 8 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 5 adet karanfil
- 5 adet karanfil(1 su bardağı sıcak su eklenerek 10 dakıka bekletip süzerek suyunu kullanacağız. )
- 1 su bardağı ılık süt (Eğer ki aşureniz koyulaşırsa kullanınız. )
Üzeri için;
- 1 su bardağı iri kıyılmış fındık
- 1 su bardağı nar
- İsteğe bağlı tarçın, kuş üzümü
Aşure 2 Püf Noktalarıyla (81 Kişilik) Tarifi Yapılışı
Bolluk bereketin, birliğin, beraberliğin, dayanışmanın simgesidir Aşure.
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı’nın 10. günü Aşure Günüdür, 2019 yılında 9 Eylül 2019 Pazartesi gününe denk gelmektedir.
Püf Noktaları,
*** Ölçülerim evdeki klasik su bardaklarıdır.
*** Üzümü, kayısı ve inciri aşureye başlamadan yarım saat önce ıslatınız. Siyah suyunu çıkartmak için.
*** Eğer üzüm, kayısı ve inciri ıslatmak istemiyor yada vaktiniz yok ise direk atıp koyulaşan aşure rengini 1 su bardağı kaynamış süt ile açabilirsiniz. Tadında herhangi bir süt tadı hissetmeyeceksiniz.
*** Yanınızda her zaman kaynamış suyunuz olsun dilerseniz aşurenizi daha sulu daha kıvamlı hale getirebilirsiniz tercihe bağlıdır.
*** Şeker oranı tam kıvamındadır ne çok şekerli ne çok şekersiz. tercih meselesi azaltıp artırabilirsiniz tadına bakarak.
*** Bu ölçülerin yarısını da kullanıp 40 adet çıkartabilirsiniz.
*** Aşuremizi kısık ateşte ve kontrollü şekilde karıştırarak dibinin tutmamasını sağlıyoruz.
- Öncelikle bir gece önceden 6 su bardağı buğdayı üzerini geçecek şekilde su doldurup 15 dakika kaynatıyoruz.
- Kaynakttıktan sonra sarı suyunu süzüyoruz. Aynı işlemi bir kez daha yapıyoruz yani tekrar buğdayın üzerini geçecek şekilde su ekleyip 15 dakika kaynatıp süzüyoruz.
- onra bir kaba alarak üzerini geçecek şekilde kaynamış su ekleyerek bekletiyoruz. Ertesi gün
- Yumuşayan buğdaya 6 lt suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatıyoruz.
- Haşladığımız nohut, fasulye ve pirinçi de ekleyip 10 dakika daha kaynatıyoruz yalnız sürekli olmasa da dibinin tutması için kısık ateşte ve hafif karıştırıp alt üst ediyoruz.
- Suya yarım saat önce koyduğumuz Üzümü, kayısıyı ve inciri de süzdükten sonra tenceremize ekleyip sonra tekrar 10 dakika karıştırarak kaynatmaya devam ediyoruz.
- Suya koyduğumuz karanfili de süzüp sadece suyunu tenceremize ilave edip karıştırıyoruz.
- Şeker, tuz, karabiber ve 5 adet karanfili de ekleyip tekrar 10 dakika karıştırmaya devam ediyoruz.
- Kaselere bölüştürerek dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder