9 Eylül 2019 Pazartesi

Aşure 2 Püf Noktalarıyla (81 Kişilik) Tarifi

Aşure 2 Püf Noktalarıyla (81 Kişilik) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 3 su bardağı kuru kayısı
  • 2 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 2 su bardağı incir
  • 6 litre su (Su miktarı koyuluğuna göre artırılacaktır. )
  • 8 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 5 adet karanfil
  • 5 adet karanfil(1 su bardağı sıcak su eklenerek 10 dakıka bekletip süzerek suyunu kullanacağız. )
  • 1 su bardağı ılık süt (Eğer ki aşureniz koyulaşırsa kullanınız. )
Üzeri için;
  • 1 su bardağı iri kıyılmış fındık
  • 1 su bardağı nar
  • İsteğe bağlı tarçın, kuş üzümü

Aşure 2 Püf Noktalarıyla (81 Kişilik) Tarifi Yapılışı

Bolluk bereketin, birliğin, beraberliğin, dayanışmanın simgesidir Aşure.
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı’nın 10. günü Aşure Günüdür, 2019 yılında 9 Eylül 2019 Pazartesi gününe denk gelmektedir.
Püf Noktaları,
*** Ölçülerim evdeki klasik su bardaklarıdır.
*** Üzümü, kayısı ve inciri aşureye başlamadan yarım saat önce ıslatınız. Siyah suyunu çıkartmak için.
*** Eğer üzüm, kayısı ve inciri ıslatmak istemiyor yada vaktiniz yok ise direk atıp koyulaşan aşure rengini 1 su bardağı kaynamış süt ile açabilirsiniz. Tadında herhangi bir süt tadı hissetmeyeceksiniz.
*** Yanınızda her zaman kaynamış suyunuz olsun dilerseniz aşurenizi daha sulu daha kıvamlı hale getirebilirsiniz tercihe bağlıdır.
*** Şeker oranı tam kıvamındadır ne çok şekerli ne çok şekersiz. tercih meselesi azaltıp artırabilirsiniz tadına bakarak.
*** Bu ölçülerin yarısını da kullanıp 40 adet çıkartabilirsiniz.
*** Aşuremizi kısık ateşte ve kontrollü şekilde karıştırarak dibinin tutmamasını sağlıyoruz.
  1. Öncelikle bir gece önceden 6 su bardağı buğdayı üzerini geçecek şekilde su doldurup 15 dakika kaynatıyoruz.
  2. Kaynakttıktan sonra sarı suyunu süzüyoruz. Aynı işlemi bir kez daha yapıyoruz yani tekrar buğdayın üzerini geçecek şekilde su ekleyip 15 dakika kaynatıp süzüyoruz.
  3. onra bir kaba alarak üzerini geçecek şekilde kaynamış su ekleyerek bekletiyoruz. Ertesi gün
  4. Yumuşayan buğdaya 6 lt suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatıyoruz.
  5. Haşladığımız nohut, fasulye ve pirinçi de ekleyip 10 dakika daha kaynatıyoruz yalnız sürekli olmasa da dibinin tutması için kısık ateşte ve hafif karıştırıp alt üst ediyoruz.
  6. Suya yarım saat önce koyduğumuz Üzümü, kayısıyı ve inciri de süzdükten sonra tenceremize ekleyip sonra tekrar 10 dakika karıştırarak kaynatmaya devam ediyoruz.
  7. Suya koyduğumuz karanfili de süzüp sadece suyunu tenceremize ilave edip karıştırıyoruz.
  8. Şeker, tuz, karabiber ve 5 adet karanfili de ekleyip tekrar 10 dakika karıştırmaya devam ediyoruz.
  9. Kaselere bölüştürerek dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
    Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder