Microsoft katlanabilir Surface üzerinde çalışıyor

Microsoft’un katlanabilir Surface geliştirmek istediği ve bu konuda mesai harcadığı uzun süredir biliniyor.  Microsoft’un katlanabilir PC serüveni aslında çok eskilere dayanıyor. Şirket bundan yıllar önce, 2008 yılında “Courier” kod adıyla çift ekranlı bir katlanabilir cihaz üzerinde çalışmaya başlamıştı.
Şimdilerde ise 2010 yılında iptal olan bu konseptine çok benzeyen çift ekranlı bir Surface cihazı üzerinde çalışıyor. Ayrıca Microsoft’un yakın zamanda Andromeda adında iptal olan başka bir katlanabilir cihaz projesi olmuştu.Ve Microsoft’un “Centaurus” kod adı verilen çift ekranlı bir Surface cihazı, bu yılın başlarında yapılan bir iç toplantıda gösterilmişti. Intel ve OEM üreticileri ise bu konuda teşvik edilmeye çalışılmıştı.

Çift ekranlı ve katlanabilir Surface cihazları yolda

Alınan yeni patentler Microsoft’un çalışmalarının çift ekranlı donanımın çok ötesine geçtiğini gösteriyor. Windows United tarafından tespit edilen yeni bir patent, Microsoft’un esnek ve katlanabilir ekranlarda karşılaşılan problemleri azaltmak için sıvı kullanan özel bir menteşe üzerinde çalıştığını ortaya koydu.Sıvı, bükülmesine ve farklı pozisyonlara hareket etmesine yardımcı olmak için esnek ekranın çevresindeki boşlukların içine dolduruluyor. Microsoft’un örneği, iki ayrı tarafı olan bir cihazı ve tüm cihaz boyunca uzanan esnek bir OLED ekranı gösteriyor. Şirket uzun süredir Surface cihazlarıyla karmaşık ve etkileyici menteşe çalışmaları üzerinde yoğunlaşmıştı ve bu özel menteşe patent başvurusu da bunu doğrular nitelikte.
Katlanabilir cihazlardaki sorunların önüne geçmek ve stabil bir cihaz ortaya koymak amacıyla harekete geçen Microsoft bu konuda çok sıkı çalışıyor. Ortaya çıkan illüstrasyonlarda menteşe tertibatına / cihaza yabancı malzemelerin girmesini engelleyici bir yapıya sahip karmaşık bir menteşe düzeneği görülüyor. Diğer firmaların bu konuda yaşadığı sorunları dikkatle inceleyen firma, dikkatli adımlarla hareket ediyor. Böylece rakiplerinin başına gelene benzer bir senaryonun kendi başına gelmesinden kaçınmak istiyor.Bu patent başvurusunun en ilginç kısmı ise, şirketin bu teknolojiyi diğer ortaklara ve PC üreticilerine lisanslayacağı anlamına da gelen “Microsoft teknoloji lisansı” tarafından dosyalanmış olması. Microsoft, şu anda katlanabilir ve çift ekranlı aygıtlarda çalışacak olan “Windows Lite” olarak adlandırılan yeni bir Windows sürümünü hazırlamak için Intel ve bazı OEM üreticileri ile yakın bir şekilde çalışmakta. Bu yeni Windows sürümü, çift ekranlı ve katlanabilir donanıma yönelik olacak. Microsoft ayrıca daha önce Surface Pro için yaptığı menteşe çalışmalarından bazılarını da ortakları için lisanslamıştı.
Yine de Microsoft’un patent başvuruları cihazların kesin olarak çıkacağı anlamına da gelmiyor. Nitekim daha önce Surface Studio ve Andromeda adlı cihazları için patent başvurusunda bulunduğu ortaya çıktığı halde cihazlar vücut bulamamıştı.
Bu nedenle Microsoft’un önümüzdeki ay New York’da düzenlenen etkinliğinde tamamlanmış bir çift ekranlı Surface cihazı görecek olmamız pek mümkün gibi görünmüyor, ancak şirketin üzerinde çalıştığı cihazlara ait bazı tanıtımlar görebiliriz.

Yorumlar