Vücut Geliştirme Yaparken En Sık Tekrarlanan 5 Beslenme Hatası

Vücut geliştirenler spor programlarının daha fazla etki etmesi için uygun beslenme düzeni oluşturuyor. Özellikle, fitness gibi kas kütlesini artırmak için yapılan sporlarda protein ağırlıklı beslenme tavsiye ediliyor. Ancak beslenme konusunda doğru bilinen yanlışların sayısı oldukça fazla. İşte vücut geliştirme yaparken en sık tekrarlanan 5 beslenme hastası...
1. Yeterli su tüketmemek
 

Vücudun günlük su ihtiyacı en az 2 litredir. Diyetlerden bağımsız olarak her insanın, sağlıklı bir yaşam için günlük en az 2 litre su içmesi şart. Spor yaparken ise egzersiz öncesinde, sonrasında ve egzersiz esnasında yorgunluk belirtilerini azaltmak, su kaybını minimuma indirmek ve kas kramplarını önlemek için su tüketilmesi gerekiyor. 
2. Çok az karbonhidrat ve yağ almak
 
Vücut geliştirme yaparken karbonhidrat ve yağ alımı sınırlanır. Ancak vücudun sağlıklı bir şekilde yağ yakıp kas dokusu oluşturabilmesi için belirli miktarlarda karbonhidrat ve yağ da almak gerekir. Karbonhidrat için tahıllı ürünler, pirinç, makarna ve meyve gibi besinleri belirli miktarda tüketmek, kan şekerinin aniden düşmesini engeller. Bunun yanı sıra, spor yapan kişiler günlük enerjilerinin bir kısmını yağdan elde eder. Bu nedenle yağ alımının aşırı kısıtlanmaması, ancak trans yağlar yerine doğal yağların tüketilmesi gerekir. 
3. Çok fazla protein almak
 
Güce dayalı yapılan egzersizlerde kas kütlesini artırmak için özellikle protein tüketilmesi önerilir. Yüksek oranda protein içeren hayvansal gıdalar aynı zamanda yağ ve kolesterol de içerir. Hayvansal gıdaların aşırı tüketimi uzun vadede sağlığa zararlı olabileceği gibi, yapılan spora da ekstra bir fayda sağlamaz. Çünkü vücut geliştirme egzersizlerinde yakılan enerjinin yalnızca yüzde 30’u proteinlerden alınır. Büyük bir çoğunluğu ise karbonhidratlardan yakılır. 
4. Spor sonrasında doğru beslenmemek
 
Egzersiz öncesinde olduğu kadar, egzersiz sonrasında da doğru beslenmek önemlidir. Egzersiz sırasında vücutta yaşanan değişiklikleri toparlamak için düzgün beslenmek gerekir. Egzersiz sonrasında vücut, sağlıklı karbonhidratlara ve sıvı alımına ihtiyaç duyar. Bu nedenle tüketeceğiniz gıdaların işlenmemiş ve besin değerinin yüksek olması gerekir. Fast food ürünler gibi sağlıksız karbonhidratlar yerine meyve, süt ve sandviç gibi ürünleri ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Ana öğün olarak ise et ürünleri ve tahılları tercih edebilirsiniz.
5. Ara öğünleri atlamak
 
Egzersizi aç karnına yapmamak, enerji açısından önemlidir. Egzersiz esnasında kan şekerinin düşmemesi ve kasların korunması için egzersiz öncesinde mutlaka hafif yiyecekler tüketmelisiniz. Sindirim sisteminizi zorlamayacak besinler ara öğün olarak tercih edilebilir. Besinleri egzersizden en az 2 saat önce tüketmeniz, konforlu spor yapabilmek adına çok daha faydalı olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

24 Kişilik Kıbrıs Tatlısı Tarifi

  24 Kişilik Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler 1 litre süt 1 çay bardağı şeker 3 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı nişasta 1 paket krem şan...