Keledoş (Tavuk Etiyle) Tarifi

Keledoş (Tavuk Etiyle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tavuk göğsü
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1/2 (yarım) su bardağı yeşil mercimek
  • 2 patates
  • 1 demet heliz otu yoksa pazı o da yoksa ıspanak (heliz otu zor bulunan bir ot çeşididir, yörede dağlık yerlerde toplanır. Görüntüsü dereotunu andırır)
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • Tuz
  • Yeteri miktarda sıcak su
Sosu için:
  • 100 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (acı olsun isterseniz pulbiber)

Keledoş (Tavuk Etiyle) Tarifi Yapılışı

Bildiğim kadarıyla Ağrı, Van, Hakkari illerinin yöresel yemeği sayılan Keledoş, çok lezzetli ve besleyici bir yemektir. Bu yemeği sulu yaparsanız çorba, az sulu yaparsanız yemek yerine geçer ve tek başına oldukça doyurucu bir yemektir.
  1. Nohut ve buğdayı düdüklü tencereye alıyoruz.
  2. Üzerine epey geçecek kadar sıcak su ve 1 yemek kaşığı tuz ilave ederek pişene kadar haşlıyoruz.
  3. Diğer taraftan yıkayıp süzdüğümüz yeşil mercimekleri de bir tencereye alıyor üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ederek yumuşayana kadar haşlıyoruz.
  4. Patatesi küçük küplere kesiyoruz. Yıkayıp süzüyoruz.
  5. Ve nohut, buğday ve yeşil mercimekte olduğu gibi onu da üzerine sıcak su ilave ederek haşlıyoruz.
  6. Tavuğu küp küp kesiyoruz ve bir kenara alıyoruz.
  7. Pişen nohut ve buğdayı suyu kalmışsa süzüyoruz.
  8. Pişen yeşil mercimek ve patatesleri de süzüyoruz. Keledoşu yapacağımız derin bir tencereyi ocağa alıyoruz. Sıvıyağını kızdırıyoruz.
  9. Sonra tavuk göğsünü ilave ediyoruz, rengi dönene kadar ve suyunu salıp çekene kadar karıştırarak kavuruyoruz.
  10. Üzerine ince kıydığımız soğanı ilave ediyor 1 dakika daha kavuruyoruz.
  11. Ardından sırasıyla haşlanmış nohut ve buğday karışımını, haşlanmış yeşil mercimeği, otu ve patatesleri ilave ediyoruz.
  12. Üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz ve kapağını kapatarak bir yarım saat kaynatıyoruz. Ara ara karıştırın yapışma olmasın.
  13. Yemeğimiz kaynarken yoğurdu bir kaseye alalım ve çırpalım. İçine rendelenmiş veya ince kıyılmış şekilde sarımsakları ilave edelim tekrar çırpalım.
  14. Kaynayan yemek suyundan bir kepçe yoğurda ilave edip karıştıralım. Yani yoğurdu sıcaklığa alıştıralım ki kesilmeler olmasın.
  15. Ilıttığımız sarımsaklı yoğurt karışımını dikkatlice yemeğimize aktarıp karıştırıyoruz. 5 dakika karıştırarak kaynatıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
  16. Sosu için tereyağını eritiyoruz ve salçayı içinde kavuruyoruz.
  17. En son toz kırmızı biber ilave ediyoruz ve ocaktan alıyoruz. Servis edeceğimiz zaman üzerine sosu gezdiriyoruz. Yemeğin kıvamı aşure kıvamında olacak. Çorba olsun isterseniz suyunu çoğaltabilirsiniz. Tamamen size kalmış.

Yorumlar