Şambali Tarifi

Şambali Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg irmik
  • 1 buçuk bardağı şeker
  • 1 buçuk bardak yoğurt(süt ya da su da olur)
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 2 şer yemek kaşığı pekmez ve sıvı yağ
Şerbet için;
  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu yada 2 küçük limon tuzu
  • (sert bir yapı istediğim için yoğurt kullandım. Süt ve suyla daha yumuşak dağılan bir hal alıyor)

Şambali Tarifi Yapılışı

Şambali tatlısı tarifi bir çok yerde yanlış verilmektedir. Verilen tatlı tarifi içerisinde yumurta, un, yağ bulunmaktadır.   Halbuki hakiki şambali tatlısında yumurta, un ve yağ bulunmaz. kesinlikle revaniyle alakası yoktur, isteğe göre kaymak veya sade, sakızlı dondurmayla iyi gider, tarçın olmazsa olmazıdır. İzmir, Balikesir, Manisa ve çevre illerde sokaklarda motorsiklete bağlı seyyar arabalarda satılır. Pembe teksir kağıdı ile alttan tutulur. Dışı gevrek, içi yumuşak olmalıdır. Dış kabuk hafif yanmış edasında görünür ki bunu pekmek sağlar. Enlemesine ikiye kesilip araya kaymak sürüp, üzerine hafif tarçın serpiştirince. . . . . . Tarifi olmaz bir lezzet deryası.
  1. Öncelikle şerbetinin yapılması gerekli. 4 bardak şekerle suyu bir tencerede kaynatın ve koyulaşınca yarım limonun suyunu sıkıp bir müddet daha kaynatın(10 dakika) altını kapatın.
  2. Şerbet tatlıya soğuk verileceği için şerbet önceden yapılmalıdır.
  3. İrmik ve şeker karıştırılır.
  4. İçerisine yoğurt, karbonat eklenerek bulamaç haline getirilir.
  5. Tepsini tabanına bir kaşık kadar sıvı yağ gezdirilir birer yemek kaşığı yağ ve pekmez karıştırılıp her yere gelecek şekilde sürün.
  6. Hamuru tepsiye dökün ve her yerinin eşit olması için tepsiyi yavaş yavaş sallayın.
  7. 1 yemek kaşığı pekmek ve sıvı yağ tekrar karıştırılır ve üzerine sürülür.
  8. Bu şekilde 45 dakika bekletilir ki irmik iyice şişip katılaşsın.
  9. Üzerine dilediğiniz örüntüde fıstıklar dizilir ve önceden 180 derecede ısıtılan fırında kızarana kadar pişirilir.
  10. Fırından çıkarın 5 dakika bekleyin.
  11. Soğuk şerbeti üzerine gezdirin. (fırından çıktıktan sonraki ilk 5 dakika pişme devam eder. Isısı düştükçe normale döner)
  12. Şerbeti çekene kadar dinlendirin.
  13. Şerbeti geç çekeceği için oda ısısına inmiş olacaktır.
  14. Servis tabağına alabilirsiniz.
  15. Üzerine tarçın serperek ikram edin. Bu ölçüler ile küçük kare fırın borcamı için idealdir.

Yorumlar