Saverine Tarifi

Saverine Tarifi İçin Malzemeler

  • 20 gram yaş maya veya
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 3 su bardağı un
  • 4 fincan ılık süt
  • 4 adet yumurta
  • 2 fincan toz şeker
  • 1 paket vanilya yarım tatlı kaşığı tuz
  • 150 gram eritilmiş tereyağı
İç malzemesi
  • 225 gram taze çilek
  • 1 su bardağı krema
  • 1 fincan tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı dövülmüş şam fıstığı
Şerbeti için
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker

Saverine Tarifi Yapılışı

Jean anthelme brillat-savarin olan 1755-1826 yılları arasında fransa’da yaşamış, avukat, yazar ve en önemlisi ünlü gastronom. lezzetin fizyolojisi adlı eseri günümüzde halen ilgi ile okunmakta ve toplumu etkilemektedir. Savarine atfedilen bir ingiliz fransız karışımı tatlı kek reçetesi vereceğim. Orjinali rom ile kokulandırılır. Bizim tarifimiz de bizim kültürümüze uyarlanmış versiyonudur.
  1. Kek kalıbını yağlayıp unlayın un ile tuzu bir kaseye eleyin ortasını açın.
  2. Mayayı sütün içinde eritin ve unun ortasına döküm mayalı karışımı üstüne un ile örtüp 15 dakika ılık bir yerde bekletin.
  3. Yumurtaları şekerle birlikte çırpın.
  4. Sonra vanilya ve erimiş tereyağını katın bulamaya karışımını ekleyip dökme kıvamına gelinceye kadar iyice çırpın.
  5. Üstünü örtüp kabarması için 15 dakika bekletin. Karışımı tahta kaşıkla çırpıp önceden hazırlanmış kalıba yarısını dolduracak şekilde dökün.
  6. Üstünü örtüp karışım kalıbın tepesinde gelecek şekilde kabarınca ye kadar 45 dakikalık bir yerde bekletin.
  7. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında kontrollü olarak 40 dakika pişirin.
  8. Soğuması için tel raf alın su ve şekeri şeker eriyene kadar ısıtın ve 5 dakika kadar kısık ateşte bekletin. Tel rafın altına bir kap koyun. Şurubu tümüyle çekene kadar pastanın üzerine dökün.
  9. Pastayı servis tabağına yerleştirin çilekleri yıkayıp ortadan ikiye kesin kremayı katılışana kadar şekerle çırpın çileklerin çoğunu pastanın ortasına yerleştirip kremayı üstüne sıkıntı falan çileklerle fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

Yorumlar