Apple’ın açığını bulan Türkler, büyük ödülü reddetti

Apple güvenlik açığı denince akla gelen ödüller, milyonlarca kişinin ilgisini çekiyor. Netflix ile Apple arasında imzalanan gizlilik sözleşmesinde tespit edilen bir açık, iki Türk gencini gündeme taşıdı.

Apple güvenlik açığı yüzünden Netflix’in marka değeri düşebilir

Posta’nın haberine göre Apple ile Netflix yetkililerinin görüntü kaydı alınması hususunda vardığı anlaşma, aşılamaz bir önlem olma özelliğini yitirdi. 20 yaşındaki Çayan Temel ile 17 yaşındaki Oğuz Akçay, bu açığın detaylarını anlattı.
İki genç, tespit ettiği bir yöntem sayesinde Netflix’ten bir iPhone modeli ile 4K kalitesinde olan bir görüntüyü kayıt altına aldı. Apple yönetimini seferber eden bu olay, telefon ayarlarının değiştirilmesi sonucu meydana geldi.Bütün Apple cihazları ile uygulanabilen bu yöntem, Çayan Temel ile Oğuz Akçay’ın büyük bir teklif almasını sağladı. Kişi başı 100 bin dolar teklif eden Apple, toplamda 200 bin dolarlık bir fırsat sunmuş oldu.
Bu devasa fırsatı reddeden ikili, daha yüksek bir teklif beklediğini belirtti. Geçmişte de Apple ile görüştüğünü belirten Temel ve Akçay, ilk seferdeki gibi düşük bir para ödülü almak istemiyor.Korsan film sitelerinin sadece 1 günde milyon dolarlık kazançlar elde edebileceğini düşünen Çayan Temel, iyi niyetli olduklarını ancak Apple cephesinden gelen teklifin de yeterli olması gerektiğini söylüyor.
Oğuz Akçay ise bu açığın Netflix ile Apple’ın arasını açabileceğinin altını çiziyor. Akçay, ekran görüntüsünü nasıl aldığını çok fazla bilgi vermeden açıkladı:“Apple cihazımı nasıl aldıysam, o şekilde kullanmaya devam ettim. Herhangi bir üçüncü derece yazılım kullanmadan yine Apple’nin kendi ekran videosu alma programıyla biz bu görüntüleri 4K ve HD görüntü alabiliyoruz.”
“Apple cihazımdan bu görüntüleri, hiçbir program kullanmadan Apple’nin ekran görüntüsüyle alabiliyorum. Bunu farklı ve kötü yazılım kullanan insanlara bedava bir şekilde sunabilirim. Biz bu açığı asla kötü amaçlı kullanmayı düşünmüyoruz. Geri dönüş bekliyoruz ve ciddi bir dönüş bekliyoruz.”

Yorumlar