Bilgisayarlarda darboğaz neden olur? İşte çözümü

Masaüstü bilgisayar toplarken veya hazırdaki bir sistemi yükseltmeye çalışırken yapılan hatalardan birisi de darboğaz oluşumuna dikkat etmemektir. Sistem toplarken parçaların gücünden ziyade en dikkat edilmesi gereken faktör donanımların birbirleri ile olan uyumudur. Peki bilgisayarlarda darboğaz neden olur ve nasıl çözülür? Detaylar haberimizde.

Bilgisayarlarda darboğaz neden olur?

Darboğaz, genellikle masaüstü bilgisayarlarda karşımıza çıkan bir durumdur. Sistem yükseltirken veya yeni bir sistem toplarken parçaların dengesiz güce sahip olması büyük bir problemdir. En iyi işlemciyi veya ekran kartını almak yerine bu parçalar arasındaki uyumu yakalamak çok daha önemlidir.
bilgisayarlarda darboğaz neden olur
Darboğaz sorununun ana nedeni işlemci ve ekran kartı arasındaki güç dengesizliğidir. Eğer aldığınız ekran kartı çok güçlü ve işlemciniz bu karta göre yeterli güçte değilse darboğaz meydana gelir. İşlemci ve ekran kartınızın güçleri birbirine denk olmalıdır. Giriş seviyesi bir Ryzen veya Intel işlemci ile RTX serisi bir kart kullanmak soruna yol açacaktır.
Eğer güncel bir ekran kartı alıyorsanız, gücünü benchmark testlerinde görebilirsiniz. Bu sayede bu karta uygun işlemciyi daha kolay seçebilirsiniz. Örneğin, RTX 2070 SUPER gibi güçlü bir kart almak istiyorsanız güncel olarak en azından Ryzen 3600 veya Intel 9600K almanız önerilir. Eğer elinizde görece eski bir sistem varsa yine işlemcinizin gücünü yeni nesil işlemciler ile kıyaslayarak hangi kartı almanız gerektiğine karar verebilirsiniz.
darboğaz
Ayrıca sisteminizi besleyecek güç kaynağına dikkat etmelisiniz. Güçlü bir ekran kartı ve işlemci alıyorsanız alacağınız güç kaynağının en azından 80+ sertifikasına sahip olmasına dikkat edin. Topladığınız sistemdeki parçaların toplam güç değerinin daha üstünde Watt değerine sahip güç kaynağı almanız gelecekte parça yükseltirken de işinizi kolaylaştıracaktır.

Yorumlar