Malzemeler
Kek için
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
- 2 paket kabartma tozu
- 1 paket şekerli vanilin
- 3 yemek kaşığı kakao
- 4-4, 5 su bardağı un
Pastacı kreması
- 5 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 100 gram margarin
- 1 su bardağı şeker
- 4 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket şekerli vanilin
- 1 paket sade krem şanti
Dışı sıvamak için
- Kalan pastacı kreması
- 1/2 (yarım) su bardağı süt veya su
- 1 paket sade krem şanti
- İçine aralara
- Damla çikolata
Islatmak için
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı şeker
Yazı için
- 2 yemek kaşığı pastacı kreması
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
Fotoğraflı Doğum Günü Pastası (Kalıpsız Yaş Detay Anlatımlı) Tarifi Yapılışı
- İlk olarak kekimizi yapmakla başlıyoruz; yumurta ve şekerim köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.
- Üzerine sıvılardan sıvı yağ, süt ve ılık suyu ekleyip çırpma teli ile karıştırmaya devam ediyoruz.
- Kakao, unu, kabartma tozları ve şekerli vanilini ekleyip kek kıvamına geldiğinde önceden yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize kekimizin hamurunu döküyoruz ve bir kaç defa tezgaha vurup havasını alıyoruz.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika kontrollü pişiriyoruz.
- Kürdan testini geçen kekimizi fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz.
- Pastamızın kreması için margarin ve kremşanti hariç bütün malzemeleri ekleyip, çırpıcıyla iyice çırpıp karıştığından emin olduğumuzda orta ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
- Piştiğinde yoğunlaşan kremamıza margarini ekleyip blenderdan geçirip üzeri kabuk bağlamasın diye sıcağı çıkmadan üzerine değdirerek streçleyip oda ısısına gelmesini bekleyip ardından dolaba kaldırıyoruz.
- İyice soğuduğunda bir paket krem şantiyide ekleyip mutfak robotunun çırpıcısıyla güzelce çırpıp streçleyerek buzdolabına kaldırıyoruz.
- En az 4 saat dinlendirip öyle kullanıyoruz, mümkünse bir gece önceden yapıp kaldıralım buzdolabına ben keki ve kremasını bir gece önceden yaptım.
- Kekimizi görseldeki gibi kesip dikkatlice ters çeviriyoruz.
- Her birine kürdanla delikler açıp üzerine süt ve şekeri karıştırıp kaşık yardımıyla ıslatmak için abartmadan döküyoruz ve bir kaç dakika sütü emmesini bekliyoruz ki kremamızı kusmasın.
- Pastamızın tabanı için kare olan kek parçamızı alıp üzerine kremamızdan bolca sürüyoruz damla çikolata serpiyoruz kenar ve orta kısmına minnakça görseldeki gibi kremadan tekrar süryoruz ki üzerine koyduğumuz keki tutsun diye.
- Dilerseniz üzerine damla çikolata serpiyoruz bu işlem damak tadınıza ve elinizdeki malzemelerinize kalmış bu tarifimde ben meyve kullanmadım sadece damla çikolata ve kadife gibi yaptığımız kremamız yeterliydi.
- Diğer iki dikdörtgen gibi kek parçalarımızı da üzerine dikkatlice koyup kremamızdan koyuyoruz ve damla çikolata serpiyoruz ve minnakça kremamızdan koyup son kare parçamızı koyma hazırlanıyoruz.
- Son kat keki de koyup kremayla her yerini pastamızın yanlarını ve üstünü kaplıyoruz. (bu işlemlerde büyük bir pasta bıçağı veya spatulası çok işinize yarar. ).
- Pastamızı buzluğa kaldırıp donduruyoruz (yaklaşık 3-4 saat buzlukta beklettim ben) ki ikinci kat krema sürdüğümüz de temiz bir görüntü elde edelim, lütfen bu aşamayı atlamayın güzel görünümlü pastamız için bu da önemli bir püf noktadır.
- Kalan pasta kremamızdan 2 yemek kaşığı bir kaseye ayırıyoruz ve bir tatlı kaşığı zerdeçalla iyice karıştırıyoruz, renklendiriyoruz yazı yazmada kullanacağız dikerseniz çay kaşığı ile kakao ekleyip siyah renkte elde edebilirsiniz.
- Kalan pasta kremamızı yarım çay bardağı süt ve bir paket sade krem şantiyle çırpıp buzdolabına kaldırıyoruz böylece hem rengi beyaz oluyor, hemde azalan pasta kremamızda artıyor.
- Dondurdurduğumuz pastamızı buzluktan çıkarıp pasta kremamızla jer tarafını kaplıyoruz.
- Pürüzsüz olması için ennn püf noktalardan biri olan detayımız şu : bıçağımızı suyla ıslatıp üzerine sürüp düzeltiyoruz ve bu işlemi yaptıktan sonra bıçağımızı silip temizliyoruz.
- Bu işlemi tekrar tekrar üzeri pürüzsüz olcak şekilde olana kadar yapıyoruz yapmazsak bıçağımızla ne kadar düzeltirsek düzeltelim pürüzsüz olmaz. ;).
- Kullancağımız fotoğrafımız ebatlarına uygun altına incecik bir karton kesip fotoğrafımızı yerleştiryoruz ve mutfak strecimizle dikkatlice streçliyoruz fazlalık kısmını fotoğrafın arka kısmına getirip ön yüzünde havasını alarak kapatmaya özen gösteriyoruz.
- Bu işlem de önemli çünkü streçlemezsek fotoğraf pastanın neminden etkilenip deforme olur ve özenli yapmak lazım ki streç zaten narin birşey.
- Nacizane tavsiyem bir tabağın içine yazacağınız yazıyı yazıp bir deneyin, sonra tekrar sıkma torbanıza tabaktaki kremayı koyar zayi etmezsiniz hem de eliniz alışır, direkt pastaya yazmaya başladığınızda hatanızın tekrar telafisi yok.
- Fotoğrafı yerleştirip kremamızla kontür çerçeve yapıyoruz ve minik bir uç açtığımız sıkma torbamızdaki zerdeçallı kremamızla yazısını yazıyoruz.
- Gerisi size, malzemelerinize, işçilik ve el becerinize kalmış.Yapacaklara kolaylıklar dilerim, yiyenlere şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder