Ramazana Hazırlık Dağılmayan Çatlamayan İçli Köfte Tarifi

 

Ramazana Hazırlık Dağılmayan Çatlamayan İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

İç harcı için;

  • Sıvı yağ
  • 400-500 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • Çeyrek dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı veya tatlı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Hamuru için;

  • 2,5 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 1 çay bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kimyon

Kızartmak için;

  • Bol sıvı yağ

    Ramazana Hazırlık Dağılmayan Çatlamayan İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak içini hazırlayalım. Tavada veya tencereye sıvı yağ koyup, yemeklik doğranmış kuru soğanları soteleyelim. Soğanları az kavurduktan sonra kıymasını ilave edelim.
  • Kıyma pişince domates ve biner salçasını ve baharatları ilave edelim. Az bu şekilde kavurup altını kapatalım. Ben salça eşit dağılsın diye çok az su koyuyorum ve bu şekilde kavuruyorum.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra ince doğranmış maydanoz ve 1 çay bardağı kadar az ufalanmış ceviz içi koyup karıştıralım.
  • Hamuru hazırlamak için geniş bir kaba köftelik bulgur ve irmiği dökelim. Üzerine 3 su bardağı kaynar su dökelim. Karıştıralım ve üzerini kapatalım uygun kap veya kapak ile. 15 dakika bu şekilde dinlendirelim.
  • Süre sonunda 2 adet yumurta,1 çay bardağı un, baharatları, 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edip güzel yoğuralım. Yoğurması kolay olsun diye ben çiğ köfte yoğurma tepsisini tercih ettim. Yanımızda bir kase soğuk su bulunduralım.
  • Yoğururken sürekli elimize ıslatarak yoğuralım. Kıvamı çiğ köfte kıvamında olmalı. ,asla hamuru kuru olmamalı.
  • Güzelce yoğurduktan sonra cevizden biraz büyük parçalara paylaştırarak yine elimizi sürekli ıslatarak açalım.
  • İlk başta top şeklini verelim. Sonradan işaret parmağı topun içine sokalım, sonradan yavaş yavaş kenarlara bastırarak çevirelim sürekli. Resimde hepsini gösterdim.
  • Dış kısmının duvarları kalın olmamalı. Dediğim gibi sürekli elimizi suya bandırarak bu işlemi yapalım. İçten koyalım ve kapatalım yumurta şeklini verelim.
  • Bu şekilde devam edelim hamurumuz ve içimiz bitene kadar. İç ve hamur eşit olmasını isterseniz hamuru toplara paylaştıralım ve kaç tane çıktı ise iç harcını da top sayısına göre paylaştıralım. Bu şekilde ne iç artar ne de hamur.
  • Sonradan dilerseniz tüketin boş yağda kızartarak ,veya benim gibi derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Ben tek tek süreçledim ve geniş bir kaba yerleştirdim.
  • Bu şekilde derin dondurucuda doldurduktan sonra poşetlere paylaştırabilirsiz, az yer kaplaması için veya yeriniz varsa bu şekilde de kalabilir.
  • Derin dondurucudan çıkarınca buzunun erimesini beklemeden streç filminden çıkartıp direk buzlu bir şekilde kızartabilirsiniz.
  • Sonradan dilerseniz tüketin kızgın yağda kızartarak veya benim gibi derin dondurucuya tek tek streçleyip kaldırın.Ben tek tek streçledim ve bir kaba yerleştirdim.

Yorumlar