Malzemeler
- Yarım kg basmati pirinç
- 3 ölçü sıcak su (1 ölçüsü yağsız kemik suyu)
- 2 dolu yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Üzeri için;
- File badem
Nasıl Yapılır?
- Pirinçler 2-3 kere sıcak su ile yıkandıktan sonra 1 saat kadar tuzlu sıcak suda bekletilir, suyu süzülüp tam berrak su akıncaya kadar soğuk suda yıkanır.
- Tencereye tereyağ alınır, tam erimesini beklemeden pirinçler, tuz ve şeker ilave edilir. Tencerenin tabanına uygun bir ocak üzerinde kısık ateşte 10 dakika kadar karıştırılarak kavrulur.
- Daha sonra kuş üzümü, karabiber ve tarçın eklenir,1-2 dakika da böyle kavrulur.
- Pirinçler şeffaf bir görüntüye ulaştığında sıcak su eklenir, kısaca karıştırılıp ağzı kapatılır.
- İlk 5 dakika harlı ateşte pirinçlerin uzaması sağlanır.
- Daha sonra su seviyesi pirinçlerin üzerine denk geldiğinde ocak orta dereceye alınır, yaklaşık 5 dakika da böyle pişirilir.
- Su pirinçlerin altında görünür seviyeye geldiğinde ocağın altı kısılır. Bu seviye pirinçlerin arasındaki küçük deliklerden gözlemlenebilir. (fotoğraflarda paylaştım).
- 2-3 dakika kısık ateşte demlenen pilavın altını kapatma zamanın geldiğini kontrol etmek için tahta kaşıkla kenara yakın bir yerden küçük bir hat açıp kontrol edebilirsiniz, hiç su kalmamışsa 1 dakika sonra altı kapatılabilir.
- Kapak ile tencere arasına varsa müslin bir bez yoksa kağıt havlu sıkıştırılarak yarım saat dinlendirilir.
- Yarım saatin sonunda pilav delikli bir kepçe ile taranır ve ağzı kapatılıp 5-10 dakika daha bekletilir (pilav bu aşamaya kadar hiç karıştırılmamalı).
- Servis tabağına alınca az yağda kavrulmuş bademler üzerine serpiştirilir.
- Yanına etli bir fırın yemeği çok yakışacak 😉.
Not: pirinç içerikli pilavların dinlenme süresi yeterli olmalı, bu yüzden pişirme süresini 50 dakika olarak belirtmek istedim. 15-20 dakika pişirme, en az 30 dakika dinlendirme olarak ayarlanmalı. Dinlendirirken soğumasından endişe ediyorsanız bir sofra bezi ile sarabilirsiniz. ✨.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder