Kışlık Kahvaltılık Sos Tarifi (Ajvar Sos)

 

Malzemeler

  • 2 kilo domates
  • 1 kilo patlıcan
  • 1 kilo kırmızı kapya biber
  • Yarım kilo havuç
  • 1 baş sarımsak
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 paket kahvaltılık baharat karışımı (7 çeşit baharat)

    Nasıl Yapılır?

  • Tarife öncelikle biber ve patlıcanları közleyerek başlıyoruz.
  • Patlıcanların üzerlerine bıçakla delikler açıp közmatiğe dizelim ve közleyelim. (Dilerseniz fırında da közleyebilirsiniz).
  • Kapya biberlerde aynı şekilde közlenir.
  • Havuçların kabukları soyulup halkalar halinde doğranır.
  • Üzerine su eklenip yumuşayana kadar haşlanır.
  • Domateslerin kabukları soyulmadan iri iri doğranır ve robotta püre haline getirilir. Geniş bir tencereye alınıp yarım saat boyunca kaynatılır.
  • Közlenen biber ve patlıcanların kabukları soyulup robotun haznesine alınır.
  • Üzerine sarımsaklar ve haşlanan havuçlar eklenip püre haline getirilir.
  • Bu karışım kaynayan domateslerin üzerine dökülür.
  • Tuz, şeker, yağ, biber salçası ve baharat karışımı da eklenip karıştırılır. Kısık ateşte ara ara karıştırılarak 1 buçuk saat boyunca pişirilir.
  • Sıcak sıcak kavanozlara doldurulur. Sıcak suda bekletilmiş kavanoz kapakları hemen sıkıca kapatılır.
  • 1 gece boyunca üzerine mutfak örtüsü örtülüp bekletilir. Sabah kontrol edilip serin bir yerde saklanır. Deneyen herkese afiyet olsun. 

Yorumlar