Şipşak Anında Hazır Kıyır Kıyır Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

Su bardağı ölçüm:250 ml

  • 125 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
  • 100 ml sıvı yağ (1 su bardağından 2 parmak eksik oluyor)
  • 1 su bardağı taze yoğurt
  • 2 adet yumurta ( 1 tanesinin sarısı yüzeyi için ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 buçuk su bardağı un (kontrollü ekleyelim)

İç harcı için;

  • 250 gram peynir

Yüzeyi için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt (sarıyı açmak için)
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabımızın içine sırasıyla malzemeleri teker teker koyup karıştırıyoruz.
  • Tereyağımızı oda sıcaklığında küçük parçalar halinde harcımıza ilave edip 3-4 dakika bu harcımıza tereyağımızı yedireceğiz.
  • Sonra 3 buçuk su bardağı unumuzun ilk bardağını koyuyoruz ve güzelce yoğuruyoruz.
  • Sonra geri kalan unumuzu koyarak 5-6 dakika hamurumuzu sakız kıvamına getiriyoruz.
  • Elimize yapışmayan ama katı kıvamlı da olmayan bir hamur elde ediyoruz.
  • Hemen hiç beklemeden küçük bezeler yapıyoruz mandalina büyüklüğünde iç harcımızdan bir kaşık koyup ağızlarını kapatıyoruz.
  • Ağızlarının aşağıya getirilmiş bir şekilde üzerlerine biraz düzeltip tepsiye diziyoruz.
  • Tepsiye çizdiğimiz poğaçalarımızın üzerine ayırdığımız yumurtanın sarısını sürüyoruz.
  • Yumurtamızın sarısının içine 1 tatlı kaşığı süt karıştırıyoruz.
  • Hem poğaçalarımız parlak olur bu şekilde hem de yumurta daha güzel sürülür.
  • Susamlarımızı da serperek önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişiriyoruz.
  • Poğaçalarımızı biraz dinlendirerek servise hazır ediyoruz.Afiyet olsun.

Yorumlar