Brezel Tarifi (Prezel)

 

Malzemeler

Hamur için:

  • 500 gram un ( 4,5 su bardağı )
  • 300 ml su ( 1,5 su bardağı )
  • 1 tatlı kaşığı  tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket kuru maya veya yaş maya ( 1/2 (yarım) paket )

Karbonatlı su için:

  • 2,5-3 litre su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 50 gram karbonat

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için yoğurma kasesine unu alalım ve ortasına çukur açalım.
  • Kuru mayayı ve suyun bir miktarını ekleyip çatal ile çırpalım.
  • Üzerini unla kapatalım.
  • Tuzu, suyun geri kalanını ve eritilmiş tereyağını ilave edip pürüzsüz olana dek yoğuralım.
  • Hamurun üzerini örtelim ve yarım saat dinlenmeye alalım.
  • Dinlenen hamuru 8 adet bezeye ayıralım ve toplar elde edelim.
  • İlk bezeyi alalım ve 35-40 cm kadar şerit açalım ama orta kısmı bombeli kalıcak.
  • İki ucu alalım ve birbirine iki burgu yapıp bombeli kısmına ucları yapıştıralım. Tüm bezeleri öyle hazırlayalım.
  • Fırını önceden ısıtmaya başlayalım.
  • Ocağa su dolu tencereyi alalım ve kaynatmaya bırakalım.
  • Tuz ve karbonatı kaynayan suya ilave edip ilk brezeli kevgir yardımıyla suyun içerisine atalım.
  • 1-2 dakika suyun içinde haşlayalım ve pişirme kağıt serili tepsiye alalım.
  • Hepsi bitince fırına verelim.
  • 220 derece önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 22-25 dakika arası pişecekler.
  • Nar gibi kızaran brezeller hazır. Çok güzel oldular şiddetle tavsiye ediyorum. Afiyet olsun

Yorumlar