Apple’dan Qualcomm’a büyük darbe: Yeni model yolda!

 Geçtiğimiz yılın eylül ayında yeni iPhone 14 serisini satışa sunan Apple, şimdiden iPhone 15 prototiplerini hazırlamış durumda. Fakat teknoloji şirketleri genel olarak kısa dönem değil, en az birkaç yıl sonrasını planlayarak hareket ediyor. Bugün ise bunu doğrulayan bir sızıntı ortaya çıktı. Apple, iPhone SE 4 ile kendi 5G çipine geçmeyi planlıyor. İşte detaylar…

Apple, iPhone SE 4 planlarını tekrar hayata geçirdi!

Apple, iPhone SE 4 modeli üzerinde uzun süredir çalışıyor. Fakat şirket içerisinde büyük bir kararsızlık vardı. Zira bir yandan mini modeli yerine Plus getirirken diğer yandan küçük boyutlu yeni bir cihaz geliştirmek çok mantıklı gözükmüyor.

Fakat her zaman için farklı prototipler ve teknolojiler elinin altında olduğu için dilediği gibi tasarlayabiliyor. Örneğin geçtiğimiz yılın başında iPhone SE’nin yeni versiyonunun iPhone XR/11 veya iPhone 12 mini kasasına sahip olacağı iddialarını gördük.Aslında bunların hiç biri uydurma veriler değil. Hatta Apple’ın elinde muhtemelen şu anda çalışan prototipler de mevcut. Fakat satmayacak veya az satacak yeni bir cihazı piyasaya sürmek kardan çok zarar ettirecektir.

Bu nedenle bir süre önce iPhone SE 4 projesini durdurma, ardından süresiz rafa kaldırma kararı aldı. Bu duruma en çok sevinen de şüphesiz ki Qualcomm oldu. Zira Apple’ın yeni çiplerini denemek istediği proje rafa kalkınca kendisinden hazır ürün almak için yüz milyonlarca dolar ödemesi gerekecek.

Fakat Apple mühendislerinin 6.1 inç ekran boyutuna sahip iPhone 14 kasasını baz alan ve şirketin kendi 4nm üretim sürecinden çıkacak 5G temel bant çipine sahip yeni bir versiyonu onaylattığı ortaya çıktı. Bu da Qualcomm’un planlarını temelinden sarsacak gibi duruyor.

Son sızıntılara baktığımız zaman, Apple’ın 2024 yılının ilk çeyreğinde 6.1 inç büyüklüğünde OLED panel kullanan, içerisinde 4nm üretim hattından çıkan 6 GHz destekli 5G çipini ve A17 Bionic işlemcisini barındıran iPhone SE 4 modelini çıkarma kararı aldığını görüyoruz.

Tabii burada bir diğer önemli faktör de yeni SE modelinden sonra iPhone 16’larda kullanılması planlanan 5G çipinin aşırı yüksek frekans ve uygu iletişiminde tüm engellerin üstünden gelip gelemeyeceği. Zira başarı sağlanması halinde Qualcomm’a verilen birçok ihale iptal edilerek iPad ve Apple Watch için de kendi çipini üretecek. Dolayısıyla önümüzdeki 2 yıl her iki şirket için de oldukça kritik.

Yorumlar