Orijinal Pastane Poğaçası (Karaköy Poğaçası) Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gram margarin
- 100 ml musluktan akan soğuk su (oda sıcaklığı ya da buzdolabından değil) (1/2 (yarım) su bardağı)
- 500 gram un (4.5 su bardağı)
- 12 gram tuz (1 dolu tatlı kaşığı)
- 30 gram yaş maya veya yoksa 15 gram kuru maya ( kuru maya kullanacaksanız ufak bir suyla ıslatıp kıvamı açalım)
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
- 40 gram toz şeker (2 yemek kaşığı)
Orijinal Pastane Poğaçası (Karaköy Poğaçası) Tarifi Nasıl Yapılır?
- 250 gram margarini eritip cam bir kaseye alarak buzdolabında donmaya bırakalım. Donan yağın kenarından bir parça alarak dibe çöken suyunu süzelim ve saf yağ elde edelim. Bu susuz yağ alba yağına denk olacak.
- Tüm malzemeyi yoğurma kabına alalım.
- Hiç ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana denk yoğuralım.
- Güzel ve uzun yoğrulursa asla un ilavesine ihtiyaç kalmıyor. Ölçülerden şaşmayalım.
- Hamurdan 60 grlık bezeler yapalım.
- Bezeleri pürüzsüz yapmaya özen gösterelim ki pişerken çatlamasın.
- Bezeleri tepsiye aralıklı olarak dizelim ve üzerlerine hafifçe bastırıp yassılaştıralım.
- Yumurta sarısı sürelim çatalla çizikler yapalım.
- Oda sıcaklığında 30 dk mayalanmaya bırakalım.
- Fırını 70 derecede ısıtalım 10 dk daha fırında mayalandıralım. Ve süre sonunda fırın ısısını 180 dereceye ayarlayalım nar gibi kızarana dek pişirelim.
Elle tutulur sıcaklığa gelmeden poğaçaları bölmeyelim ki içi hamurlaşmasın.
Deneyenlere afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder