Kayseri Yağlaması (Ana Yemek, Ev Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için malzemeler:
- 1 paket toz maya
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2+ çeyrek subardağı su (ben yarısını yoğurt suyu kullandım süt de kullanılabilir sadece su ile de yapılabilir )
- 4.5-5 su bardağı un
- 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ (hamuru toplarlamak için)
İç harç için malzemeler:
- 350-400 gram kıyma
- 4-5 orta boy soğan (ince kıyılmış)
- 4 yeşil biber (ince kıyılmış)
- 4 kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış ya da rendelenmiş domates
- Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
- Tuz
- 1 fiske kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1.5 çorba kaşığı karışık biber ve domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
Üzeri için malzemeler:
- 5-6 dolu çorba kaşığı yoğurt
- 3-4 diş rendelenmiş sarımsak
- Tuz
- 1 tutam kıyılmış maydanoz
Kayseri Yağlaması (Ana Yemek, Ev Yemeği) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yarım bardak su ile mayayı derin kapta karıştırıp 10 dakika mayanın aktifleşmesi için bekledim.
- Kalan suyu, yoğurdu, tuzu ve unun 1 bardağını ayırdım, kalan kısmını ekledim önce kaşıkla karıştırdım, hamuru toparladım, sonra 1 bardak ayırdığım unu azar azar ilave ederek yumuşak ele yapışan bir hamur elde ettim. (lavaşların yumuşak olması için un ilavesi yapmayın).
- Hamuru toparlarken 3-4 çorba kaşığı yağı elime buladım, yoğurmaya devam ettim, 4-5 dakika yoğurdum.
- Elimi 1 kez ıslattım, iyice yoğurduğum hamurun yüzeyine sürdüm.
- Hamuru üzerini streçleyerek 1 saat ılık ortamda mayalandırdım.
- Mayalanarak 3-4 katına çıkan hamurumun havasını aldım, eşit bezelere böldüm, yumurta büyüklüğünde bezeler yaptım. (16 beze çıktı).
- Tavamın büyüklüğünde açtım ve pişirdim.
- Kurumasın diye lavaşlarımı bir sofra bezinin içine üst üste gelecek şekilde koydum.
- İç harç için kıymayı yağ katmadan yanmaz yapışmaz tavaya aktardım, rengi değişene kadar kavurdum.
- Pişen kıymaların üzerine sıvı yağ ile soğanı aktardım, soğan iyice kavrulup, ölünceye kadar kavurdum.
- Salça, baharat ve tuzu ekledim, 2-3 dakika salçanın kokusu çıkana kadar kavurdum. Biberleri ekledim, biberler yumuşayıncaya kadar pişirdim.
- Domatesleri aktardım, domatesler yumuşayıncaya kadar pişirdim, suyu ekledim, suyunu hafif çekene kadar pişirdim. Suyunu tamamen çektirmedim.
- Ocağın altını kapattım, soğumaması için yemeğin ağzını da kapattım.
- Pişirdiğim lavaşların kenarlarını kıymalı harca buladım, üzerlerine 1 dolu çorba kaşığı kıymalı harçtan koyarak yaydım.
- Bütün lavaşlara aynı işlemi uygulayarak lavasları üst üste koydum.
- Harç koyma işlemi bittikten sonra 3-4 dk dinlendirip dilimleyip servis ettim.
Not: hem lavaşlar sıcak olmalı hem de harç sıcak olmalı ki lavaşlar iyice yumuşasın.
Kıymalı harç sulu bırakılmalı ki lavaşlara lezzeti iyice geçsin.
Bu ölçülerde 4 kişi yanında başka yemek olmadan rahatça doyabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder