Mayalı Akıtma Tarifi

 

Mayalı Akıtma Tarifi İçin Malzemeler

Ön maya için;

  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım çay kaşığı kadar şeker

Akıtma için;

  • 1 yumurta
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz

    Mayalı Akıtma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce sütümüzü ısıtalım. Parmak yakmayacak kadar ılık olmalı.
  • Uygun bir kaba aldığımız mayamızın içine şekerle birlikte ılık sütü döküp karıştıralım. 10-15 dakika kadar mayalandıralım.
  • Hamuru için bir kaba un ve tuzu alarak karıştıralım. Ardından ortasını çukurlaştıralım.
  • Açtığımız çukura diğer malzemelerimizi ve aktifleştirdiğimiz mayayı ilave edip mikserimizle çırpalım.
  • Bütün malzemelerimiz iyice karışsın. Resimlerle desteklemeye çalıştım.
  • Hazır olan hamuru 30 dakika kadar mayalanması için bekletelim.
  • Ardından pişireceğimiz tavayı ocağa alalım. Hamurdan 1 kepçe kadarını ısınan tavaya boşaltalım. Boza kıvamında olmalı tavanıza çok ince dökmeyin. Ben 26 cmlik ocakta kızdırdığım tavama 1 kepçe döktüm. Aynı zaman da dilerseniz hamurdan dökmeden önce tavanızı çok az yağ ile yağlayabilirsiniz.
  • Hamuru hafifçe yaydıralım. Kendisi yayıldığı kadar olan ölçüde bıraktım.
  • Akıtmaları orta ateşte kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Arka tarafı pişen akıtmayı spatula ile ters çevirelim ve diğer yüzeyini de pişirelim.
  • Tüm harç bittikten sonra mayalı akıtmalarımız servise hazır. Afiyet olsun!
    Not: Benim kullandığım un bu ölçülerdeki su ve süt oranıyla kıvama geldi denemek isteyenler un kıvamı markaya göre değiştiği için su ve süt miktarını kıvama göre ayarlarsınız.
    Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Yorumlar