29 Ağustos 2023 Salı

Tahinli Patlıcan Ezmesi Tarifi

 

Tahinli Patlıcan Ezmesi Tarifi İçin Malzemeler

Patlıcanlı kısım için;

  • 2 adet bostan patlıcanı
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Baget ekmek için;

  • Yarım baget ekmeği
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı maydanoz

Üzeri için;

  • Yarım mor soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 8-10 adet çeri domates
  • 1 yemek kaşığı maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz

    Tahinli Patlıcan Ezmesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tahinli patlıcan ezmesi için öncelikle saplarını çıkardığımız bostan patlıcanlarını ortadan iki keselim.
  • Patlıcanları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerine tuz ve zeytinyağı gezdirelim.
  • Ardından önceden ısıttığımız 200 °C fırında 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Patlıcanlar pişerken ekmeklerin üzerine süreceğimiz sosu hazırlayalım. Bunun için ayrı bir sos kasesine zeytinyağı, küçük küçük doğranmış sarımsak ve maydanozu güzelce karıştıralım.
  • Baget ekmeği uzunlamasına ortadan iki keselim.
  • Kestiğimiz ekmekleri yine fırın tepsisine alalım ve üzerine hazırladığımız sarımsaklı sostan sürelim.
  • Yeterince pişen patlıcanları fırından alalım. Yerine ekmekleri koyup 200 derecede 10 dakika kızarmaya bırakalım.
  • Fırından çıktıktan sonra el yakmayacak sıcaklığa gelen patlıcanların kabuğunun dikkatli bir şekilde soyalım.
  • Patlıcanları daha sonra rondoya alalım. Üzerine tahin, zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber, kimyon ve son olarak limon suyunu ilave edelim.
  • Tüm malzemeyi püre kıvamına gelinceye kadar rondodan geçirelim.
  • Salatanın üzeri mor soğanı küçük küçük doğrayalım. Yeşil biberi de yine aynı şekilde doğrayalım.
  • Çeri domateslerimizi de büyüklüğüne göre 2 veya 3 parçaya keselim.
  • Uygun bir kaseye doğradığımız domatesleri, soğanı, biberi, maydanozu,  limon suyunu,  zeytinyağını ve tuzu alarak güzelce karıştıralım.
  • Hazırladığımız patlıcan püresini servis tabağına alarak eşit bir şekilde yayalım.
  • Daha sonra üzerine hazırladığımız domates salatasını ilave edelim.
  • Fırında çıtır çıtır kızaran nefis baget ekmeklerimizi de istediğimiz büyüklükte dilimleyerek patlıcan salatamız ile birlikte servis edelim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder