General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı) Tarifi

 

General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket tavuk göğsü (500-600 gram civarı)

Tavuğun terbiyesi için:

  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 2 yumurtanın akı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çorba kaşığı sirke

Sosu için:

  • 2 çorba kaşığı ketçap
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 4 çorba kaşığı soya sosu
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kadar rende taze zencefil
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı susam yağı
  • 2-3 kuru çili biberi veya yarım çay kaşığı çekirdekli acı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nişasta (yarım çay bardağı suda çözülecek)
  • Yarım su bardağı da su

Üzeri için:

  • 3-4 dal taze soğan
  • 1 çorba kaşığı susam

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ (bol)

    General Tso Tavuk Yapımı (Asya Mutfağı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuklar lokmalık küp küp kesilir.
  • Nişasta, un, yumurta akları, yağ, tuz ve sirke üzerine eklenerek güzelce karışması sağlanır.
  • Su azar azar eklenir, karışımın tavukları pürüzsüz biçimde kaplaması sağlandıktan sonra streçlenip dolapta yarım saat bekletilir.
  • Sos için; soya sosu, sirke, ketçap, şeker, zencefil, sarımsak, susam yağı sos tavasına eklenir.
  • Yarım su bardağı eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca yarım çay bardağı soğuk su içinde çözündürülmüş nişastalı su, sosa eklenir.
  • Sos kıvamlayana dek karıştırılır. En son kıvamlı kaynadığında altı kapatılır ve acı çili biberler eklenir.
  • Tavukları kızartmak için geniş bir tavaya veya tencereye yağ konur.
  • Yağ ısınınca tavuk parçaları tek tek olacak biçimde tavaya konur. Burada birbirine yapışmaması için bu ayrıntı önemli (!)
  • Kızaran (turuncu renk alacak) tavuklar servis kasesine alınır. Üzerine hazırlanan sos gezdirilir.
  • Servis etmeden evvel üzerine ince doğranmış taze soğan ve susamlar serpilir. Bu son iki malzeme soğan ve susam lezzeti katmerlendiren olmazsa olmaz bir ayrıntıdır lütfen es geçmeyin. Afiyet olsun 😋
  • Notlar:

    1-Yanında yasemin pirinci veya basmatiden sıfır yağ kullanarak yapılan pilav iyi gider.

    2-Tavuk terbiyesinde sadece yumurta akı kullanın bu hem yumuşaklığını etkiliyor hem de sarısını kullanırsanız tavuklar daha pişmeden dışları kopkoyu bir renk alıveriyor.

    3-Sostaki şeker oranı, zencefil oranı zevke göre bi tık artırılabilir. Damak tadımıza uyacak şahane bir lezzet, tavuğu bir de böyle deneyin. Çocukların da çok sevdiği bir tarif olduğunu belirtmek isterim.

Yorumlar