27 Mart 2024 Çarşamba

Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi

 

Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için ;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 3.5 su bardağı un

Şerbet için:

  • 3.5 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 1 ince dilim limon

Tatlı üzerine sürmek için:

  • 125 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Hamuru açarken

  • 1 kase mısır nişastası
  • Antep fıstığı

Kaymak için

  • 1 su bardak süt
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı şeker

    Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbetimizi yapıyoruz. Şeker su ve limonu atıp karıştırıyoruz kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dakika kadar daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Daha sonra tatlının içine koyacağımız kaymağı hazırlıyoruz. Ocağa 1 bardak süt, 2. 5 yemek kaşığı irmiği ve 1yk şekeri alıp koyulaşana kadar pişiriyoruz.
  • Daha sonra ayrı bir tabağa alıp onu da soğutuyoruz ara ara karıştıralım ki kabuklanmasın.
  • Şimdi sıra tatlımızın hamurunda un hariç tüm malzemeleri koyup önce karıştırıyoruz ve unu azar azar ilave ediyoruz yumurtamızın büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir.
  • Unu da ekledikten sonra en az 15 dakika yoğuruyoruz, makinası olanlar makinada da yoğurabilir daha pratik oluyor.
  • Daha sonra hamurumuzu 5 eşit parçaya bölüp nişastaladığımız tabağa koyup 1saat dinlendiriyoruz. Nekadar dinlenirse okadar güzel ve ince açılır.
  • Dinlenen hamuru tekrar nişastalayıp açabildiğimiz kadar açıyoruz ne kadar ince olursa o kadar kıtır kıtır oluyor.
  • Açtığımız hamuru oklavaya sarıp iki ucundan içe doğru büzüyoruz ve tekrar masaya açıyoruz.
  • İçine 2 parmak aralıkla kaymak ve cevizi koyuyoruz iki taraftan üstüne kapatın boşluklardan parmağımızla sıkıştırıyoruz iyice bastırın ki pişerken açılmasın.
  • Daha sonra büzdüğümüz yerden kesip tepsimize alalım ve üstüne erittiğimiz tereyağ ve sıvı yağ karışımını dökelim. Tüm tatlının üstüne geldiğinden emin olalım ki güzel kızarsın.
  • 175 derecede önceden ısıttığımız fırınsa üstü kızarana kadar pişirelim ve ilk 5 dk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti sıcak tatlıya dökelim.
  • 3- 4 saat çekmesini bekleyelim ve üzerini süsleyip servis edebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder