Fırında Somon Tarifi


 

Fırında Somon Tarifi İçin Malzemeler

Sebzeler için;

  • 3 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 2 adet mor soğan
  • Çeyrek karnabahar
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Somon balığı için;

  • 3 dilim fileto somon balığı
  • Yarım limon suyu
  • Bir tutam dereotu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)
  • Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı tuz

    Fırında Somon Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patates, havuç, mor soğanı doğrayalım. Karnabaharı çiçeklerine ayırarak geniş bir kap içerisine alalım.
  • Sosu için zeytinyağı, toz kırmızı biber, pul biber, karabiber, tuz, kekik ve ezilmiş sarımsağı karıştıralım.
  • Sebzelerin üzerine hazırladığımız sosu döküp karıştıralım.
  • Tüm sebzeler sosa bulandığında pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine boşaltalım ve yarısına gelecek şekilde yayalım.
  • Balığın sosu için küçük bir kaseye zeytinyağı, limon suyu, dereotu, tuz, sarımsak tozu, karabiber, toz kırmızı biberi alıp karıştıralım.
  • Somonları tepsideki boş kısma yerleştirelim. Üzerlerine hazırladığımız sostan bolca sürelim.
  • Üzerlerine de limon dilimleri yerleştirelim.
  • Önceden 180 °C’ye ısıttığımız fansız ayardaki fırında, 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda fırını açalım ve sebzeleri 1-2 tur karıştıralım.
  • Fırının derecesini 200 °C’ye yükseltip 10 dakika daha pişirelim.
  • Körili sos için sos tenceresinde tereyağını eritelim.
  • Üzerine unu ekleyerek kavuralım.
  • Ardından bir taraftan karıştırırken diğer taraftan sütü ekleyelim ve kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Koyulaşan sosa köri, sarımsak tozu, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Ocaktan alalım.
  • Pişen sebzeleri ve balıkları servis tabağına aldıktan sonra üzerlerine hazırladığımız körili sostan gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!

Yorumlar