Fırında Somon Tarifi İçin Malzemeler
Sebzeler için;
- 3 adet patates
- 2 adet havuç
- 2 adet mor soğan
- Çeyrek karnabahar
- Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Somon balığı için;
- 3 dilim fileto somon balığı
- Yarım limon suyu
- Bir tutam dereotu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt (300 ml)
- Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı köri
- 1 çay kaşığı tuz
Fırında Somon Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle patates, havuç, mor soğanı doğrayalım. Karnabaharı çiçeklerine ayırarak geniş bir kap içerisine alalım.
- Sosu için zeytinyağı, toz kırmızı biber, pul biber, karabiber, tuz, kekik ve ezilmiş sarımsağı karıştıralım.
- Sebzelerin üzerine hazırladığımız sosu döküp karıştıralım.
- Tüm sebzeler sosa bulandığında pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine boşaltalım ve yarısına gelecek şekilde yayalım.
- Balığın sosu için küçük bir kaseye zeytinyağı, limon suyu, dereotu, tuz, sarımsak tozu, karabiber, toz kırmızı biberi alıp karıştıralım.
- Somonları tepsideki boş kısma yerleştirelim. Üzerlerine hazırladığımız sostan bolca sürelim.
- Üzerlerine de limon dilimleri yerleştirelim.
- Önceden 180 °C’ye ısıttığımız fansız ayardaki fırında, 30 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda fırını açalım ve sebzeleri 1-2 tur karıştıralım.
- Fırının derecesini 200 °C’ye yükseltip 10 dakika daha pişirelim.
- Körili sos için sos tenceresinde tereyağını eritelim.
- Üzerine unu ekleyerek kavuralım.
- Ardından bir taraftan karıştırırken diğer taraftan sütü ekleyelim ve kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.
- Koyulaşan sosa köri, sarımsak tozu, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Ocaktan alalım.
- Pişen sebzeleri ve balıkları servis tabağına aldıktan sonra üzerlerine hazırladığımız körili sostan gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder