Ispanak Kökü Çorbası (Terbiyeli) Tarifi

Ispanak Kökü Çorbası (Terbiyeli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 30 adet ıspanak kökü
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 8 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 6 damla limon suyu

Ispanak Kökü Çorbası (Terbiyeli) Tarifi Yapılışı

Ispanak, içerisinde A, B, C, E vitaminlerini barındıran ve aynı zamanda iyi bir demir kaynağıdır. Bunun yanı sıra içerisinde fosfor, magnezyum, iyot ve protein barındıran çok sağlıklı bir sebzedir.
Bağışıklığı güçlendirir, cilt sağlığını korur, yorgunluğu giderir, kansızlığa iyi gelir, kansere karşı koruyucu etkisi vardır, kansızlığa ve kalp-damar hastalıklarına karşı çok faydalı bir sebzedir.
Ispanak yemeği yapılırken genelde kökleri kesilir ve atılır.
Ispanak köklerinden çok lezzetli yemek ve salata yapılabildiği gibi çorba da yapılır.
Yapraklarından ayrılan kökler daha sonra çorba yapılması için dondurucuda saklanabilir.
Genelde büyüme ve gelişme çağındaki bazı çocuklar ıspanağı yemek istemez ama çorba seven çocuklara ıspanak köklerinden hazırladığım çorba rahatlıkla içirilebilir 😍
Bu tarifim bağırsaklara işlevsellik kazandıran güçlü bir antioksidan özelliğine sahip yani ıspanak köklerini muhteşem bir şekilde değerlendirmelik bir çorba tarifi 😉
İşte detaylar :


  1. Ispanak kökleri saplarından kesilerek bir kaseye alınır.
  2. Güzelce temizlendikten sonra sirkeli suda bekletilir.
  3. O sırada soğan ve sarımsak minik parçalar halinde doğranır.
  4. Ardından orta boy bir tencere ocağa alınır ve içerisine zeytin yağ ve soğan ve sarımsak parçaları ilave edilerek orta ateşte tahta kaşık yardımı ile karıştırılarak kavrulur. Yakmamaya dikkat edilmelidir.
  5. Soğanlar kavrulurken ıspanak kökleri sirkeli sudan çıkarılarak küçük parçalar halinde kesilir.
  6. Daha sonra hafif kavrulan soğanların üzerine ıspanak kökleri ilave edilir ve karıştırılarak hepsi birlikte birkaç dakika daha kavrulur.
  7. Hepsi kavrulurken renk aldıktan sonra üzerlerine tuz ilave edilir ve karıştırılır.
  8. Birkaç dakika daha kavrulduktan sonra üzerlerine sıcak su ilavesi yapılır, karıştırılır.
  9. Orta ateşte çorba pişerken terbiyesi hazırlanır.
  10. Yoğurt, yumurta ve un bir kasede çırpıcı yardımı ile homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır.
  11. Çorba içersine ilave edilecek karışımdaki yoğurdun kesilmemesi için kaynamaya yakın ısınan çorbanın suyundan iki kepçe alınarak hazırlanan terbiye sosuna ilave edilir ve hızlıca çırpılır.
  12. Sonrasında ocaktaki çorba kaynamaya başladığında hazırlanan terbiye sosu karışımı azar azar ilave edilir ve o sırada çorba sürekli karıştırılır.
  13. Terbiyesi de eklenen çorba orta ateşte birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra üzerine kuru nane ve limon suyu ilave edilir ve hazır hale gelmiş olur.
  14. Servis kaselerine alınarak, ister sıcak halde ister ılık halde servis edilir.
    Herkese afiyet olsun 💕

Yorumlar