Piyaz Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 6 su bardağı soğuk su (×2)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet büyük kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 adet domates
- 1 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 diş sarımsak
- 6 yemek kaşığı zeytin yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı sumak
Piyaz Tarifi Yapılışı
Piyaz, Türk mutfağında ana malzemesi kuru fasulye olan başlıca salata yemeklerindendir.
Kuru fasulye haşlandıktan sonra kuru soğan ve çeşitli baharatlar ve maydanoz eklenerek yapılan; içersine sirke, limon, sıvı yağ gibi çeşitli soslar ilave edilerek yapılan enfes bir salata türüdür.
Özellikle et yemeklerinin, köftenin yanında veya ızgara balık türü yiyeceklerin yanında yani sulu olmayan yemekler ile yenir Tabiki istenilen her zaman tek başına bile yenilebilir, çünkü çok doyurucudur.
Kolayca hazırlanır.
Kuru fasulye haşlandıktan sonra kuru soğan ve çeşitli baharatlar ve maydanoz eklenerek yapılan; içersine sirke, limon, sıvı yağ gibi çeşitli soslar ilave edilerek yapılan enfes bir salata türüdür.
Özellikle et yemeklerinin, köftenin yanında veya ızgara balık türü yiyeceklerin yanında yani sulu olmayan yemekler ile yenir Tabiki istenilen her zaman tek başına bile yenilebilir, çünkü çok doyurucudur.
Kolayca hazırlanır.
Enfes tarifimin işte detayları :
- Öncelikle derin bir kap içerisine fasulyeler, tuz ve 6 bardak soğuk su ilave edilerek geceden bekletilir. Ertesi güne hazır edilir.
- Hazır olan fasulyeler suyundan süzdürülür ve bir tencereye aktarılır.
- Gecedeki suyundan süzdürülen fasulyelerin üzerine 6 bardak soğuk su ilave edilerek orta ateşte yumuşayana kadar haşlanır.
- Fasulyeler haşlanırken o sırada derin bir kap içerisine salata için kullanılacak domates ve maydanozlar koyularak sirkeli suda birkaç dakika bekletilir.
- Kuru soğan ince ince doğranır, bir kaba alınır ve 2 tatlı kaşığı tuz ile ovulur.
- Güzelce soğuk su ile yıkanır ve el ile sıkılarak suyundan süzdürüldükten sonra derin bir kaba aktarılır.
- Ardından maydanozlar sirkeli sudan çıkarılarak yıkanır ve ince ince doğranır ve geniş cam kaseye aktarılır.
- Sonra domates küp küp doğranarak maydanozların üzerine ilave edilir.
- Ardından ince ince doğranıp suyundan sürdürülen kuru soğan parçaları hazırlanan maydanoz ve domateslerin üzerine ilave edilir.
- Sonrasında da sarımsaklar minicik doğranır ve salata karışımın içerisine ilave edilir.
- Başka bir kaseye sırası ile sıvı yağ, limon suyu, sirke, nar ekşisi, tuz ve baharatlar ilave edilerek güzelce karıştırılır. Sos hazırlanır.
- Hazırlanan sos salata karışımının üzerine ilave edilir ve güzelce karıştırılır.
- Son olarak da haşlanan kuru fasulyeler ilave edilir ve karıştırılır. Piyaz hazır hale getirilir.
- Salata tabağına alınarak servis edilir.
Herkese afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder