Balaban Kebabı Tarifi

Balaban Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kadar kıyma  (az yağlı, tercihen çift çekilmiş dana kıyma )
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 küçük soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
Salçalı Sosu İçin ;
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı su
Tabanı İçin ;
  • Tırnak pide ( Ben Ramazandan kalan ve buzluğa koyduğum normal pideyi değerlendirdim. Pide yoksa bazlamayı küp küp doğrayıp kullanabilirsiniz. )
Üzerine ;
  • 1 kase yoğurt
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Pidelerin üstüne birkaç kepçe et suyu

Balaban Kebabı Tarifi Yapılışı

Eskişehir’e ait olan bu şık ve lezzetli yemeği deneyince arada bir hem kendinizi şımartmak hem de misafirlerinizi şaşırtmak için tercih edilecek bir tarif olduğunu göreceksiniz.
  1. Soğanı ve sarımsağı rendeleyip diğer tüm malzemelerle köfte hamurunu 5 dakika kadar iyice yoğuralım. Streç filmle sarıp 2-3 saat buzdolabında dinlendirelim. Dinlenen harç daha özleşir ve kıvamı tadı daha güzel olur.
  2. Dinlenen harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayalım ve yassı hale getirelim ki içi iyi pişsin.
  3. Pideleri küp küp doğrayıp 1 tatlı kaşığı kadar tereyağında karıştıra karıştıra az kızartalım.
  4. Direkt servis tabağına da alabilirsiniz ama böyle pideler çıtır ve daha lezzetli oluyor.
  5. Servis tabağına aldığımız pidelerin üstüne sıcak et suyu (kaynar değil) dökelim.
  6. Yoğurdu çırpıp (dilerseniz çok az tuz ekleyebilirsiniz) pidelerin üstüne gezdirelim.
  7. Salçalı sos için 2 yemek kaşığı salçayı, uygun bir tavada erittiğimiz tereyağının üstüne ekleyip birkaç dakika kavuralım. Benim şalçam tuzlu olduğu için tuz eklemedim, tadına bakarak tuz ekleyebilirsiniz.
  8. Suyu da ekleyip 2 dakika kaynatıp yoğurdun üzerine gezdirelim. Köfteleri yarım çay bardağı kadar sıvı yağda çevire çevire pişirelim.
  9. Pişen köfteleri de en üste dizip erittiğimiz tereyağını kebabın üstüne gezdirelim. Dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Yorumlar