20 Haziran 2019 Perşembe

Yemek Niyetine Tüketebileceğiniz Lezzette Ev Yapımı 5 Ekmek Tarifi

Elbette her yiyeceğin evde yapılanı makbul. Peki ekmeği neden dışarıdan alalım? Evde ekmek yapmak oldukça zor gibi görünse de aslında tahmin edemeyeceğiniz kadar kolay. Yalnızca sihirli malzemeleri bir araya getirmeniz ve doğru bir şekilde pişirmeniz gerekiyor. İşte, evde keyifle tüketebileceğiniz, yaratıcılıkta sınır tanımayan lezzetli ekmek tarifleri…

⦁ Kahvaltıların yıldızı: Zeytinli ekmek
Zeytin severleri ve sabah kahvaltı yapacak vakti olmayanları mutlu edecek zeytinli ekmeğin yapımı oldukça kolay.
3,5 su bardağı unu eleyerek bir kaba alın. İçine bir paket instant maya, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı tuz ve 150 gram doğranmış çekirdeksiz siyah zeytin ekleyin. 1 su bardağı ılık suyu azar azar ekleyerek karıştırın. Hamur toplanıp kıvam alana kadar yoğurun, gerekirse un ve su miktarını normal miktarın yarısı kadar arttırabilirsiniz. Daha sonra hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 30 dakika bekleyin. Kullanacağınız fırın tepsisini yağladıktan sonra mayalanan hamuru kalıba yerleştirin ve mayalanıp kabarması için 30 dakika kadar daha bekleyin. İsterseniz üzerine biberiye serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz, afiyet olsun!

⦁ Peynir tabaklarına yakışır: Cevizli ekmek
Hazırlayacağınız peynir tabaklarının yıldızı olacağı gibi yemeklerinizin de mükemmel eşlikçisi olacak cevizli ekmeğin tarifi:
1 bardak beyaz unu ve 2 bardak tam buğday ununu eleyerek bir kaba alın. Ardından 1,5 tatlı kaşığı tuzu ve 1 tepeleme tatlı kaşığı instant mayayı ekleyin. 1 su bardağı + çeyrek su bardağı oda sıcaklığındaki suyu, 1 silme çorba kaşığı tereyağını ve 1 çorba kaşığı zeytinyağını ilave ederek yoğurun. Hamur yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvama geldiğinde ılık bir ortamda 1 saat mayalanmaya bırakın. 1 su bardağı ceviz ekleyerek tekrar yoğurun ve yuvarlak bir şekil verin. Unladığınız fırın tepsisine yerleştirin ve kabarması için 1 saat daha bekleyin. Ekmeğinizin üzerine bıçakla kesikler attıktan sonra 220 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika boyunca üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun!

⦁ Akdeniz esintisi: Kurutulmuş domatesli ekmek
Mevsiminde güzel olan domateslerin kurutulmuş hali bir başka güzel oluyor. Siz de kurutulmuş domates seviyorsanız bu lezzeti bir de ekmekle deneyebilirsiniz. Kurutulmuş domatesli ekmek tarifi:
50 gram kurutulmuş domatesi bir kaba alın ve üzerine kaynar su dökerek yumuşamasını bekleyin. Başka bir kabın içine 500 gram unu eleyin. 20 gram yaş maya ekleyerek harmanlayın. Ardından 250 ml su ve 50 ml zeytinyağı ilave edin. İsteğe göre 1 çay kaşığı kekik ekleyerek yoğurun. Suyun içinde bekleyen domates kurularını süzün ve hamura ilave edin. Yoğurduğunuz hamuru iki eşit parçaya bölün ve iki ayrı kaba alın. İkisini de iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. Kabaran hamura çizikler atın ve tepsiye yerleştirin. 10 dakika daha mayalanmasını bekledikten sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun!

⦁ Şifa niyetine: Biberiyeli ekmek
Hem kuru hem taze olarak tüketilebilen, aromasıyla damaklarda muhteşem bir lezzet bırakan ve birçok faydası olan biberiye ekmekle buluşuyor. Biberiyeli ekmek tarifi:
1 paket instant maya, 1 su bardağı ılık su ve 1 silme yemek kaşığı şekeri bir kapta karıştırın. 5 dakika mayanın aktifleşmesi için bekleyin. Başka bir kaba koyduğunuz 3 su bardağı unun ortasını açarak mayalı karışımı ilave edin. Daha sonra karışıma 50 ml zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Hamur ele yapışan ama cıvık cıvık olmayan bir kıvama gelen kadar yoğurun. Üzerini kapatın ve 30 dakika mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru şekil vererek pişirme kağıdı serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine alın. Ekmeğin üzerini yağladıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat pişirin. Afiyet olsun!

⦁ Çıtır çıtır: Kuruyemişli ekmek
Kuruyemiş sevmeyen yoktur. Bir de o taze kuruyemişlerin ekmekle buluşmasını hayal edin. İşte kuruyemişli ekmek tarifi:
1 yemek kaşığı kuru mayayı bir kaba alarak 1 su bardağı ılık su ekleyin ve çözünmesini sağlayın. Ardından bir tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek karıştırın. 1 su bardağı yulaf unu ve 1 su bardağı tam buğday ununu karıştırarak sıvı karışıma yavaşça ekleyin. Yoğurduktan sonra hafif ele yapışan bir hamur elde etmeye çalışın. Hamurun üzerini kapatarak 1 saat mayalanmasını bekleyin. Ardından yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz, 2 yemek kaşığı haşhaş ve 2 yemek kaşığı kabak çekirdeğini ekleyerek tekrar yoğurun. Hamuru yağladığınız kaba yerleştirin ve 30 dakika daha mayalanmaya bırakın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder