Aşure (Tam Kıvamında)(Bu Tarif Başka Yerde Yok) Tarifi İçin Malzemeler
- 3 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı süt (lezzet ve renk vermesi için)
- 1 adet elma (ekşi olmasın)
- 10 adet karanfil
- 1 adet çubuk tarçın (7-8 cm)
- 1 adet portakal kabuğu
- 5-6 su bardağı şeker (ben 6 su bardağı kullandım)
- 200 gr kuru üzüm
- 200 gr kuru incir
- 200 gr kuru kayısı
- 200 gr fındık
- 200 gr badem
- 200 gr fıstık
- 1 çay kaşığı yarısı tuz
- 1 çay kaşığı yarısı karabiber
- Tencerenin yarısına gelecek şekilde su (kıvamı koyu gelirse sıcak su ilave edilmeli)(ben +2 su bardağı ekledim)
Süslemek İçin ;
- Kuş üzümü
- Toz fıstık
- Fındık
- Ceviz
- Hindistan cevizi
Aşure (Tam Kıvamında)(Bu Tarif Başka Yerde Yok) Tarifi Yapılışı
- Aşure yapılacak günün 1 gün öncesinden buğday yıkanıp, tencereye alınarak üzerine kaynar su eklenerek 10 dakika kaynatılır.
- Çıkan su süzülerek bir kez daha aynı şekilde kaynatılıp suyu süzülür. Ardından ertesi gün kullanmak için sıcak suya ıslatılarak bekletilir.
- Yine bir gün öncesinden, fasulye ve nohut ıslatılarak bekletilir. Ertesi gün(aşure yapılacak gün)Islattığımız suyu süzerek düdüklü tencerede ayrı ayrı haşlanır.
- Bir gün öncesinden kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı (minik minik doğranarak), ve fındık, badem, fıstık sıcak suya ıslatılarak bekletilir. )(ben ayrı kaplara ıslattım)
- 3 litre kadar su Aşure yapılacak tencereye alınarak buğday eklenerek 20-25 dakika kaynatılır. (buğdayın yumuşayıp açılması lazım)
- Karanfiller bir elmanın üzerine batırılarak aşurenin içine atılır. Bu sırada çubuk tarçın ve rendelenmiş portakal kabuğu aşurenin içine atılır.
- Buğday yumuşadıktan sonra yıkanmış pirinç, pişmiş nohut ve fasulye eklenerek 15 dakika kaynatılır.
- Şeker, sıcak süt, üzüm, incir, kayısı, fındık, badem, fıstık, tuz, karabiber, 15 dakika daha kaynatılır.
- Elmayı aşurenin içinden alarak gerek görürseniz sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Aşuremiz hazır tek tek kâselere koyalım.
- Aşuremiz ılıyınca üzerini fındık, ceviz, toz fıstık, kuş üzümü hindistan cevizi, tarçın ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
25 kase aşure çıkıyor
Durdukça katılaşmaz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder