21 Şubat 2020 Cuma

Soslu Lahana Sarması Tarifi

Soslu Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy lahana
  • 3 su bardağı prinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 1 baş sarımsak
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı reyhan
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 limon suyu
  • Tuz, su
Sosu için :
  • 5 diş sarımsak
  • 1 limon suyu
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane

Soslu Lahana Sarması Tarifi Yapılışı

Kış sebzelerinin vazgeçilmez lezzetlerinden lahana sarması tarifi.
A, C ve K vitamini olup potasyum bakımından zengindir. Antioksidan özelliği sayesinde hastalıklara karşı bağışıklığı korur. Lif bakımından zengin olup kemik ve cildi korur. Beyaz lahanada bulunan K vitamini beyne çok faydalı olup, unutkanlığı giderir, hafızayı güçlendirir.
Turşusu, sarması, çorbası ve Salatası yapılmaktadır.
  1. Soslu lahana sarması için ilk önce lahananın yapraklarını kesip ayıralım.
  2. Büyük bir tencereye sıcak suyu koyalım.
  3. Üzerine 1 yemek kaşığı tuz atalım.
  4. Lahanaları bölüm bölüm haşlayalım. 4-5 dakika çevirerek haşlayalım.
  5. Pişme süresi lahanaya göre değişebilir çok fazla erimesine. Haşlanan lahanayı soğuk suya koyup şoklayalım. Sonra süzgece koyalım.
  6. İç harcı için soğanları temizleyip rondoda çekelim.
  7. Suyunu sıkıp tavaya koyalım.
  8. Üzerine zeytinyağını koyup kavuralım.
  9. Salçayı ilave edip kavurmaya devam edelim.
  10. Domates ve sarımsağı rondoda çekip ilave edelim.
  11. Baharatları, tuzu, şekeri ve limon suyunu ilave edelim.
  12. Tuz, baharat ve ekşiyi kendi damak tadına göre ayarlayalım.
  13. Daha sonra iyice yıkanmış princi ilave edip 1-2 tur karıştıralım. En son ince ince kıyılmış maydanozu ilave edelim.
  14. Haşlanan lahanayı birer parça sarma olacak şekilde keselim.
  15. İç harçtan 1 tatlı kaşığı koyup saralım. Fazla kalın olmasın. İsteyen ellede sarabilir.
  16. Malzeme bitene kadar aynı işleme devam edelim. Sarmaları tencereye dizelim.
  17. Üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ve 2 su bardağı sıcak su gezdirelim.
  18. Üzerine porselen tabak veya dolma taşı koyalım.
  19. Ocağa koyup Kaynamaya başlayınca altını kısalım. 40-45 dakika pişirelim. Arada suyunu kontrol edelim. Suyu az gelirse ilave edelim.
  20. Biz bu arada sosunu hazırlayalım.Sarımsakları ezip tavaya koyalım.
  21. Üzerine zeytinyağını koyup biraz pişirelim.
  22. Üzerine limon suyu, pulbiber ve naneyi ilave edip karıştıralım.
  23. Ocağın altını kapatalım.
    Pişen sarmaları biraz dinlendirelim.
  24. Servis tabağına koyup üzerine sostan gezdirelim.
    Soslu lahana sarması servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder