18 Mart 2020 Çarşamba

Lahana Sarması (Etsiz) Tarifi

Lahana Sarması (Etsiz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy lahana
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası(biber salçası varsa yarı yarıya da koyabilirsiniz)
  • Baharat (dilediğiniz)
  • 1 tatlı kaşığı (silme)tuz içine
  • 1 tatlı kaşığı(silme)tuz pişirirken suyuna
  • Varsa 4-5 diş sarımsak
Haşlamak için;
  • 1 lt sıcak su

Lahana Sarması (Etsiz) Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak lahanaları yaprak yaprak ayırıp büyükçe bir tencerede kaynayan siya atalım ve yarım saniye felan tutup çıkaralım.
  2. Hepsi bitince iç harca geçelim.Soğanları orta derecede küp doğrayıp pirinçleri iyice yıkayalım.
  3. Hafif örselenen soğanın üstüne atalım baharat ne atmak isterseniz ben klasik karabiber, pul biber, kimyon kullandım.
  4. Salçayı (miktarı yine siz ne kadar dilerseniz) atıp hepsini şöyle bi kavurdum ve ocaktan aldım.
  5. Haşlanan yaprakları soğuk sudan bi geçirdim ve süzgece koydum altına da bi tepsi ve bir salata doğrama tahtası önüme aldım.
  6. Bi lahana yaprağını elime alıp dikine 2’ye katladım ve orta kısmındaki en kalın yeri dikey bir şekilde kestim.
  7. İnce uzun olan 2 yaprak elde ettim en uç kısmına harçtan biraz koydum kenarlarını kıvırmadan sıkı bi şekilde sarmaya çalıştım.
  8. Tencerenizi derin ve büyük ayarlayın pişirirken su koyucaksınız taşmasın, tencerenin dibine haşlanan küçük yaprakları gelişi güzel koydum ki yanma olursa ilk onlar yansın diye.
  9. Sarma işlemi bitince elimle sıktım içindeki suyu sarma tencereme akıttım.
  10. Diğer tüm sarma işleminin bitiminde bu sıkma işlemini yapıyorum ki açılmasın.
  11. Lahana sarmasının ince kalem gibi olması şart değil ama çok bol sarılırsa pişerken açılır.
  12. Hepsi bitince tencerenin üstünü çıkmayacak kadar sıcak veya soğuk su koyarım ve bir tabağı içi sarmalara bakacak bir şekilde kapatırım ve kısık ateşte o suyu çekip şişmeleri için kaynatırım.
  13. Sonra baktık ki suyu azalmış 1 yemek kaşığı salçayı sıcak suda ezdim büyükçe bi kasede yaklaşık 1-1,5 su bardağı sıcak suda ne kadar sardıysanız ölçüyü ayarlayın.
  14. Üzerini çıkamayacak ama onu bilin salçalı su yaparız ve üstüne ekleyip tabağı kapatıp kısık ateşte yine kaynatırız.
  15. Yaklaşık yarım saat yada bakarsınız ara ara pirinçlerin durumuna pişiririm ve dinlendirip servise hazırlarız.
Şimdiden yapacaklara afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder