Lahana Sarması (Etsiz) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 orta boy lahana
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası(biber salçası varsa yarı yarıya da koyabilirsiniz)
- Baharat (dilediğiniz)
- 1 tatlı kaşığı (silme)tuz içine
- 1 tatlı kaşığı(silme)tuz pişirirken suyuna
- Varsa 4-5 diş sarımsak
Haşlamak için;
- 1 lt sıcak su
Lahana Sarması (Etsiz) Tarifi Yapılışı
- İlk olarak lahanaları yaprak yaprak ayırıp büyükçe bir tencerede kaynayan siya atalım ve yarım saniye felan tutup çıkaralım.
- Hepsi bitince iç harca geçelim.Soğanları orta derecede küp doğrayıp pirinçleri iyice yıkayalım.
- Hafif örselenen soğanın üstüne atalım baharat ne atmak isterseniz ben klasik karabiber, pul biber, kimyon kullandım.
- Salçayı (miktarı yine siz ne kadar dilerseniz) atıp hepsini şöyle bi kavurdum ve ocaktan aldım.
- Haşlanan yaprakları soğuk sudan bi geçirdim ve süzgece koydum altına da bi tepsi ve bir salata doğrama tahtası önüme aldım.
- Bi lahana yaprağını elime alıp dikine 2’ye katladım ve orta kısmındaki en kalın yeri dikey bir şekilde kestim.
- İnce uzun olan 2 yaprak elde ettim en uç kısmına harçtan biraz koydum kenarlarını kıvırmadan sıkı bi şekilde sarmaya çalıştım.
- Tencerenizi derin ve büyük ayarlayın pişirirken su koyucaksınız taşmasın, tencerenin dibine haşlanan küçük yaprakları gelişi güzel koydum ki yanma olursa ilk onlar yansın diye.
- Sarma işlemi bitince elimle sıktım içindeki suyu sarma tencereme akıttım.
- Diğer tüm sarma işleminin bitiminde bu sıkma işlemini yapıyorum ki açılmasın.
- Lahana sarmasının ince kalem gibi olması şart değil ama çok bol sarılırsa pişerken açılır.
- Hepsi bitince tencerenin üstünü çıkmayacak kadar sıcak veya soğuk su koyarım ve bir tabağı içi sarmalara bakacak bir şekilde kapatırım ve kısık ateşte o suyu çekip şişmeleri için kaynatırım.
- Sonra baktık ki suyu azalmış 1 yemek kaşığı salçayı sıcak suda ezdim büyükçe bi kasede yaklaşık 1-1,5 su bardağı sıcak suda ne kadar sardıysanız ölçüyü ayarlayın.
- Üzerini çıkamayacak ama onu bilin salçalı su yaparız ve üstüne ekleyip tabağı kapatıp kısık ateşte yine kaynatırız.
- Yaklaşık yarım saat yada bakarsınız ara ara pirinçlerin durumuna pişiririm ve dinlendirip servise hazırlarız.
Şimdiden yapacaklara afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder