10 Mart 2020 Salı

Lokum Kıvamında Dana Rosto Tarifi

Lokum Kıvamında Dana Rosto Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram kadar dana nuar (kasabınızdan varsa yağlarını temizlemesini isteyin)
  • Tencerenin yüzeyini kaplayacak kadar (2 yemek kaşığı kadar) sıvı yağ
  • 1 baş büyük boy soğan
  • 2 adet havuç
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber, tuz
  • 1’er çay kaşığı yenibahar ve kekik
  • Varsa 1 dal taze biberiye veya bir avuç kurutulmuş biberiye
  • 1, 5-2 su bardağı kadar sıcak su
Sosu bağlamak için;
  • Tepeleme 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tepeleme 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı balzamik sirke

Lokum Kıvamında Dana Rosto Tarifi Yapılışı

  1. Yağı düdüklü tencereye alın.
  2. Nuarı tuz ve karabiberle güzelce ovup kızgın yağda tüm yüzeylerini mühürleyin.
  3. Mühürleme işlemi sırasında eti tencerenin tüm yüzeyine temas edecek şekilde ara ara döndürmeyi ihmal etmeyin, böylece yağın yanmasını önlemiş oluyoruz.
  4. 4’e bölünmüş soğanları ve havucu da ekleyip hafif karamelize olmaları sağlayın. Bütün haldeki sarımsaklar ile baharatları ve etin yarısına gelecek şekilde kaynar su ilave edip düdüklü tencerede 40 dk pişirin.
  5. Nuarı sudan alıp yuvarlak yuvarlak dilimleyin.
  6. Havuçları da kenara ayırın ve suyu süzün.
  7. Süzdüğünüz suyu yeniden tencereye alıp dilimlenmiş etleri içine dizin ve tencerenin kapağı açık olarak 20 dk kısık ateşte et suyunun ete tamamen işlemesini sağlayın.
  8. Etleri havuçlarla birlikte servis tabağına alın.
  9. Kalan suyu yeniden süzün.
  10. Tencerede tereyağını eritip unu kokusu çıkana kadar kavurun ve yavaş yavaş istediğiniz kıvamı elde edene dek et suyunu ekleyin.
  11. Bir yandan da sürekli karıştırın.
  12. Kıvam aldıktan sonra tadı dengelemek için 1 yemek kaşığı balzamik sirke ilave edin ve bir taşım daha kaynatıp etlerin üzerine gezdirin.
  13. Yanına patates püresi çok yakışıyor. Deneyenlere afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder