Nefis Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 paket yaş maya
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un ( yaklaşık 7, 5 su bardağı)
Haşhaşlı karışım için;
- 1 su bardağı ezilmiş haşhaş
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı şeker
Çöreğin üzerine sürmek için;
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı süt
Nefis Haşhaşlı Çörek Tarifi Yapılışı
- Öncelikle süt, su ve mayayı uygun bir kabın içerisinde çırpıyoruz ve 5 dk mayanın aktifleşmesini bekliyoruz.
- Aktifleşen mayaya zeytinyağı ve şekeri katıp tekrar çırpıyoruz.
- Daha sonra yavaş yavaş unu ekleyip yoğurmaya başlamadan tuzu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
- Hafif ele yapışan bir hamur olacak o yüzden unu kontrollü ekliyoruz.
- Yoğurma işlemi bittikten sonra fırınımızı 50 derecede ısıtıp kapatıyoruz ve hamuru fırına koyup mayalanmasını bekliyoruz.
- Haşhaşlı karışım için haşhaş, zeytinyağı ve şekeri uygun bir kaba koyup çırpıcıyla güzelce karıştırıyoruz.
- Mayalanan hamuru 6 parçaya bölüyoruz.
- Az un serperek tabak büyüklüğünde merdaneyle açıp üzerine haşhaşlı karışımdan 2 yemek kaşığı sürüyoruz.
- Diğer parçaları da aynı şekilde yapıp her kata haşhaşlı karışımdan sürüp üst üste koyuyoruz.
- Sadece en son kata sürmüyoruz.
- Üst üste koyduğumuz hamurları iki elimizle bastırarak oldukça inceltiyoruz.
- Daha sonra bıçakla enine 2 parmak kalınlığında kesiyoruz (eğer uzun olursa ortadan 1kez kesebilirsiz).
- Her bir parçayı iki tarafından tutup ters yöne doğru büküp içe doğru sarıyoruz.
- Her parçayı aynı şekilde yapıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
- İşlem bittikten sonra 20 dk mayalanmasını bekliyoruz.
- Mayalanan çöreğimizin üzerine karıştırdığımız yumurta sarısı ve sütü sürüp önceden ısıttığımız 180 derecede üzeri kızarana kadar kontrollü pişiriyoruz. Nefis çöreğimiz hazır.
Afiyet olsun (:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder