5 Mart 2020 Perşembe

Nefis Haşhaşlı Çörek Tarifi

Nefis Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 paket yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un ( yaklaşık 7, 5 su bardağı)
Haşhaşlı karışım için;
  • 1 su bardağı ezilmiş haşhaş
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı şeker
Çöreğin üzerine sürmek için;
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt

Nefis Haşhaşlı Çörek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle süt, su ve mayayı uygun bir kabın içerisinde çırpıyoruz ve 5 dk mayanın aktifleşmesini bekliyoruz.
  2. Aktifleşen mayaya zeytinyağı ve şekeri katıp tekrar çırpıyoruz.
  3. Daha sonra yavaş yavaş unu ekleyip yoğurmaya başlamadan tuzu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  4. Hafif ele yapışan bir hamur olacak o yüzden unu kontrollü ekliyoruz.
  5. Yoğurma işlemi bittikten sonra fırınımızı 50 derecede ısıtıp kapatıyoruz ve hamuru fırına koyup mayalanmasını bekliyoruz.
  6. Haşhaşlı karışım için haşhaş, zeytinyağı ve şekeri uygun bir kaba koyup çırpıcıyla güzelce karıştırıyoruz.
  7. Mayalanan hamuru 6 parçaya bölüyoruz.
  8. Az un serperek tabak büyüklüğünde merdaneyle açıp üzerine haşhaşlı karışımdan 2 yemek kaşığı sürüyoruz.
  9. Diğer parçaları da aynı şekilde yapıp her kata haşhaşlı karışımdan sürüp üst üste koyuyoruz.
  10. Sadece en son kata sürmüyoruz.
  11. Üst üste koyduğumuz hamurları iki elimizle bastırarak oldukça inceltiyoruz.
  12. Daha sonra bıçakla enine 2 parmak kalınlığında kesiyoruz (eğer uzun olursa ortadan 1kez kesebilirsiz).
  13. Her bir parçayı iki tarafından tutup ters yöne doğru büküp içe doğru sarıyoruz.
  14. Her parçayı aynı şekilde yapıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
  15. İşlem bittikten sonra 20 dk mayalanmasını bekliyoruz.
  16. Mayalanan çöreğimizin üzerine karıştırdığımız yumurta sarısı ve sütü sürüp önceden ısıttığımız 180 derecede üzeri kızarana kadar kontrollü pişiriyoruz. Nefis çöreğimiz hazır.
Afiyet olsun (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder