Bilim insanları, Güney Kutbu'ndan sadece 800 km uzaklıkta yer alan bir buzul tabaklasında 90 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen yağmur ormanı kalıntıları buldu.
YENİ ZELANDA'DAKİ ORMANLARLA BENZERLİK GÖSTERİYOR
Uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, Antarktika'daki yağmur ormanlarının bugün Yeni Zelanda'daki var olan ormanlarla benzerlik gösterdiğini söyledi.
Uzmanlar, Kretase döneminin ortasınınson 140 milyon yılın en sıcak dönemi olduğuna inanıyor. Deniz seviyeleri bugünkünden 170 metre daha yüksekti ve tropik bölgelerdeki deniz yüzeyi sıcaklıkları 35 ° C’ye kadar yükseliyordu.
ANTARKTİKA KUTUP DAİRESİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ KEŞİF
Bilim insanları, şimdiye kadar Antarktika Kutup Dairesi'nin güneyindeki çevre koşulları hakkında çok az şey biliyordu.
Antarktika'daki yağmur ormanlarının kanıtı, 2017'de kıtanın batısındaki Pine Island buzulunun yakınındaki deniz tabanından alınan bir tortu çekirdeğinden geliyor.
Çalışma başyazarı, Almanya'daki Alfred Wegener Enstitüsü Helmholtz Polar ve Deniz Araştırmaları Merkezi Jeoloğu Dr Johann Klages. “İlk değerlendirmeler sırasında, tortu tabakasının olağandışı renklendirmesi hızla dikkatimizi çekti; bu, yukarıdaki katmanlardan açıkça farklıydı” açıklamasını yaptı.
90 MİLYON YIL BOYUNCA ÇOK İYİ KORUNDU
Ekip tortu çekirdeğini taradı ve bulduklarını “toprak tabakasının tamamına yayılan büyüleyici ve yoğun bir kök ağı” olarak tanımladı. 90 milyon yıllık toprağın ne kadar iyi korunduğuna şaşırdıklarını aktaran araştırmacılar, tortunun sayısız polen, spor, çiçekli bitki kalıntısı kalıntıları içerdiğini ve onların hücre yapılarını en detaylı şekilde inceleyebildiklerini söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder