İlkbaharın belirgin toprak kokusunun nedeni bilim insanları tarafından ortaya çıkarıldı. Temelinde doğadaki mikro canlıların üreme faaliyeti yatıyor. Buna göre, streptomi adlı bir bakteri kimyasal bir bileşik olan geosmini üretiyor. Geosmin ise insanların, ilkbahar ve fırtınalarla ilişkilendirdiği kendine has kokuyu yaratıyor.Bilim insanları, bahar mevsiminin belirgin toprak kokusunun arkasındaki kimyasalın nasıl üretildiğini ilk kez ortaya koyuldu.
TEMELİNDE ÜREME FAALİYETLERİ VAR
Baharın “dünyevi” kokusunu üreten kimyasala “geosmin” adı veriliyor. Streptomi adı verilen bakteriler tarafından sıçrar kuyruklular adı verilen milimetrik böcekleri çekmek için üreme döneminde üretiliyor. Böcekler bu çekici kimyasala karşı koyamayarak bakterileri yiyor ve onların sporlarını doğaya dağıtarak üremelerine destek oluyor. İki canlı arasındaki ortak fayda sağlayan ilişkin doğanın döngüsünde çok önemli bir rol oynuyor.
İngiltere’nin Norwich kentinde yer alan John Innes Center'dan bilim insanları, bir dizi deney yoluyla streptomiler ve sıçrar kuyruklular arasındaki bağlantıyı keşfetti.
İsveçli araştırmacıları içeren ekip, bakterileri yem olarak kullanan küçük böcekler için tuzaklar kurdu ve sıçrar kuyruklularının streptomilere çekildiğini buldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder