Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, pillere duyulan ihtiyaçlar da büyük oranda artmaya başladı. Elektrikli araçların ve akıllı telefonların önem kazanması ile birlikte, uzun ömürlü pil tartışmaları da gittikçe artıyor. Birçok üniversite ve laboratuvar, yeni pil teknolojisi geliştirmekle uğraşıyor. Son olarak, Doğu Finlandiya Üniversitesinin geliştirdiği teknoloji sayesinde, lityum iyon piller daha güçlü olacak.
Pratikte birçok yeni batarya teknolojisi geliştiriliyor olsa da, bunların güvenli bir şekilde son kullanıcı için ayarlanması uzun yıllar alabiliyor.
Silikon anotlar sayesinde lityum iyon piller artık daha güçlü
Özellikle akıllı telefonlar ve elektrikli araçlara duyulan ihtiyaçların artması, batarya sektörünü ileriye taşımak için zorluyor. Doğu Finlandiya Üniversitesinin geliştirdiği silikon anotlar sayesinde, lityum iyon piller daha güçlü bir seviyeye gelebilir. Uzmanlar, uzun süredir silikon anotları kullanabilmek için çalışmalar gerçekleştiriyordu.
Silikon anotlar, mevcut pillerde kullanılan grafit anotlara kıyasla yaklaşık 10 kat daha verimli. Böylece, toplamda iki kat daha fazla batarya kapasitesi elde edilebilir. Ancak silikon, yapısı sebebiyle oldukça kararsızdır. Bu sebeple uzmanlar, uzun yıllardır silikon anotlar yerine grafen anotlar kullanıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte Doğu Finlandiya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, mezopoz silikon (PSi) ve karbon nanotüplerden (CNT) oluşan hibrit bir materyal oluşturdular.
Kimyasal konjugasyon adı verilen bir işlem kullanan araştırmacılar, mezopoz silikon ve karbon nanotüpleri uygun bir polaritede birleştirerek lityum iyon piller ile silikonu doğru bir şekilde karıştırmayı başardı. Bilim adamları, doğru konjugasyon yöntemini kullanarak anodun hem iletkenliğini hem de dayanıklılığını geliştirebildiler.
Ekip, katı bir elektrolit ile saf bir silikon anot geliştirmeyi amaçlayan çalışmalarına devam ediyor. Lityum iyon pillerde bulunan kararsız katı elektrolit arabirimlerin, doğal güvenlik sorunlarından bazılarını azaltmayı umuyorlar.
Battery 2030+ projesi ile birlikte, Avrupa’da pillerin temel araştırmalarına daha fazla yatırım yapılması planlanıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder