Geleneksel Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için
- 6 yumurta
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 3/3, 5 su bardağı un
- ( Yumurta büyüklüğüne göre un miktarı değişkenlik gösterebilir. yapışkan bir hamur elde edeceğiz )
Ara katlara sürmek için
- 125 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
İç harcı
- Peynirli veya kıymalı yapılabilir
Geleneksel Su Böreği Tarifi Yapılışı
- Öncelikle hamurumuzu hazırlamaya başlayalım. Yumurtalarımızı uygun bir kaba kırıp tuzumuzu ekleyip iyice bir çatal yardımıyla çırpalım.
- Daha sonra yavaş yavaş unumuzu ekleyelim ve yoğuralım.
- Hamur ele yapışkan bir kıvam alacak hiç sorun değil. Mutfak tezgahın üzerine unumuzu serpiştirelim ve hamurumuzu üzerine alalım serptiğimiz un yardımıyla hamurumuzu toparlayalım.
- Toparladığımız hamurumuzu 10 parçaya bölelim. Beze haline getirip yaklaşık 30 dkk dinlendirelim.
- Dinlenen bezeleri tek tek açalım. Her biri unlanarak tepsi büyüklüğünde oklava ile açılır.
- Tepsiye tereyağı sürülür ve en alt kısma bir yufka haşlanmadan serilir.
- Yağ yufkanın her yerine sürülür.
- Büyükçe bir tencereye su doldurulur ve kaynatılır. İçerisine bir yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir.
- Yufkalar tek tek 20 saniye kadar haşlanır ve hızla soğuk suya atılır. Suyu süzülüp tepsiye alınır. Her kata yağ sürülür. 5. Katta arasına iç harcı eklenir.
- Diğer yufkalarda aynı işlem yapılır ve tepsiye dizilir.
- Üzerine tereyağı sürülüp 210 derece alt üst ayarda yaklaşık 1 saat 10 dkk pişiriyoruz.
- Fırından aldığımız böreğimizin üzerine temiz bir örtü örtelim ve 10 dkk kendi buharında yumuşamasını bekleyelim. Dilimleyip servis edelim.Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder