Katıklı Biberli Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin
- 2 çay bardağı ılık süt (Bardak ölçüsü 150 ml.)
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 paket instant kuru maya veya yarım küçük yaş maya
- 5 su bardağı un (Bardak ölçüsü 200 ml.)
Üzeri İçin Biberli Harç
- 250 gr lor peynir
- 1 çay bardağı ceviz
- 3 yemek kaşığı susam
- 2 yemek kaşığı pul biber
- 1, 5 yemek kaşığı salça (Biber domates karışık)
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1, 5 çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet soğan
- 1 adet kapya biber
- 4-5 adet yeşil sivri biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
Katıklı Biberli Ekmek Tarifi Yapılışı
- Öncelikle hamuru için yoğurma kabına un, şeker ve mayayı koyup karıştıralım. Ortasını açıp süt, yoğurt, sıvı yağ ve tuzu ilave ederek önce tahta kaşıkla toparlayalım.
- Sonra elimizle yoğurarak yumuşak bir hamur yapalım. Üzerini streç ve bezle kapatıp 20 dakika kadar mayalandıralım.
- Üzeri için geniş bir kaba lor, baharatlar, kekik, salça, susam ve sıvı yağı koyalım. Soğanı, biberleri ve cevizi rondoda çekip ilave edelim. Salçamızın tuz oranına göre tuz ilave ederek iyice karıştıralım. Çok lezzetli bir karışım hazır oldu.
- Mayalanan hamurumuzu alttan üste doğru çevirerek havasını alalım. Küçük mandalina büyüklüğünde bezeler yaparak hamur pişirme kağıdı serili tepsiye aralıklı dizelim.
- Üzerlerine biraz bastırıp bir yemek kaşığına yakın karışımdan koyalım. Elimizle iyice bastırarak yayalım ve hamurunu inceltelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.
- Artan hamurumuzu küçük fırın tepsisine düz olarak bastırıp, üzerine bolca karışımdan koyup elimizle yayarak pişirip kare kare keselim. Her ikisi de çok güzel oldu, yanında bol köpüklü ayran, kendi yaptığım limonata ve çayla daha ne olsun. Afiyet olsun.
Not : bu ölçülerle bir büyük, bir küçük 2 fırın tepsisi yaptım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder