29 Aralık 2022 Perşembe

İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk
  • 1 tatlı kaşığı un (poşeti unlamak için)
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • Limon dilimleri

Sosu için:

  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım tatlı kaşığı tuz

Pilavı için:

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
  • 1 ça bardağı sıcak su (sonradan pirince ekleniyor)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber

Garnitür olarak:

  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • Arpacık soğan

    Nasıl Yapılır?

  • İç pilavlı tavuk dolmamızın pilavı için uygun bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak tereyağının erimesini sağlayalım.
  • Üzerine 20 dakika kadar ılık suda bekletip yıkadığımız pirinçlerimizi ekleyelim ve karıştırarak 2-3 dakika kadar kavuralım.
  • Ardından üzerine kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ilave edelim. 1-2 defa karıştırarak kavuralım.
  • Tuz ve sıcak suyu ekleyerek karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatarak kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  • Suyunu çeken pilavın altını kapatalım. Üzerine tarçın ve karabiber ekleyerek karıştıralım.
  • Tavuğumuzu yıkayarak kağıt havlu ile kurulayalım.
  • Hazırladığımız iç pilavı çok fazla bastırmadan tavuğumuzun içerisine dolduralım.
  • Tavuğun butlarının pişerken açılmaması için iple bağlayalım.
  • Sosu için uygun bir kapta salçayı, yoğurdu, sıvı yağı, tuzu ve kırmızı toz biberi karıştıralım.
  • Hazırladığımız sosu fırça yardımı ile tavuğun her yerine sürelim. Kanatlarını, pişerken açılmaması için kürdan ile sabitleyelim.
  • Fırın torbasının içerisine unu alalım. Torbayı çevirerek unun her yerine gelmesini sağlayalım.
  • Tavuğumuzu fırın torbasına yerleştirelim. Yanına garnitür olarak arpacık soğan, kabuğu soyulup doğranmış patates, havuç, defne yaprağı ve ince kesilmiş limon dilimlerini ekleyelim.
  • Poşetin ağzını kapatalım. Üzerine kürdanla delikler açalım.
  • Tavuğumuzu önceden ısıtılmış 190°C fırında yaklaşık 60 dakika pişmeye bırakalım.
  • Tencerede kalan pilava tekrar sıcak su ekleyelim ve pişirmeye devam edelim.
  • Sürenin sonunda fırından tavuğu alalım. Üzerini açarak tekrar fanlı ayarda 10 dakika daha pişmeye bırakalım.
  • Pişen tavuğumuz servise hazır. Pirinç pilavının üzerine yerleştirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder