Malzemeler
- 1 adet bütün tavuk
- 1 tatlı kaşığı un (poşeti unlamak için)
- 2-3 adet defne yaprağı
- Limon dilimleri
Sosu için:
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Pilavı için:
- 2 su bardağı pilavlık pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
- Yarım çay bardağı kuş üzümü
- 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
- 1 ça bardağı sıcak su (sonradan pirince ekleniyor)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
Garnitür olarak:
- 2 adet patates
- 2 adet havuç
- Arpacık soğan
Nasıl Yapılır?
- İç pilavlı tavuk dolmamızın pilavı için uygun bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak tereyağının erimesini sağlayalım.
- Üzerine 20 dakika kadar ılık suda bekletip yıkadığımız pirinçlerimizi ekleyelim ve karıştırarak 2-3 dakika kadar kavuralım.
- Ardından üzerine kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ilave edelim. 1-2 defa karıştırarak kavuralım.
- Tuz ve sıcak suyu ekleyerek karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatarak kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım.
- Suyunu çeken pilavın altını kapatalım. Üzerine tarçın ve karabiber ekleyerek karıştıralım.
- Tavuğumuzu yıkayarak kağıt havlu ile kurulayalım.
- Hazırladığımız iç pilavı çok fazla bastırmadan tavuğumuzun içerisine dolduralım.
- Tavuğun butlarının pişerken açılmaması için iple bağlayalım.
- Sosu için uygun bir kapta salçayı, yoğurdu, sıvı yağı, tuzu ve kırmızı toz biberi karıştıralım.
- Hazırladığımız sosu fırça yardımı ile tavuğun her yerine sürelim. Kanatlarını, pişerken açılmaması için kürdan ile sabitleyelim.
- Fırın torbasının içerisine unu alalım. Torbayı çevirerek unun her yerine gelmesini sağlayalım.
- Tavuğumuzu fırın torbasına yerleştirelim. Yanına garnitür olarak arpacık soğan, kabuğu soyulup doğranmış patates, havuç, defne yaprağı ve ince kesilmiş limon dilimlerini ekleyelim.
- Poşetin ağzını kapatalım. Üzerine kürdanla delikler açalım.
- Tavuğumuzu önceden ısıtılmış 190°C fırında yaklaşık 60 dakika pişmeye bırakalım.
- Tencerede kalan pilava tekrar sıcak su ekleyelim ve pişirmeye devam edelim.
- Sürenin sonunda fırından tavuğu alalım. Üzerini açarak tekrar fanlı ayarda 10 dakika daha pişmeye bırakalım.
- Pişen tavuğumuz servise hazır. Pirinç pilavının üzerine yerleştirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder