Malzemeler
- 125 gram margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı irmik
- 1 tane yumurta
- Yarım paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un (3 – 3.5 su bardağı)
İçi için:
- Çeviz içi (çekilmiş veya doğranmış)
Şerbeti için;
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 3-4 damla limon suyu
Nasıl Yapılır?
- Şerbet için tencereye şeker ve suyu alarak kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyerek 20 dakika kadar daha kaynatın ve soğumaya bırakın.
- Hamuru için; yoğurma kabının içerisine oda sıcaklığında tereyağı, yoğurt, sıvı yağı ve yumurtayı alarak karıştırın.
- Sonra irmik ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırın.
- Ardından kontrollü bir şekilde un ilavesi yaparak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
- Kalıbınız yoksa rendenin ince kısmına hamuru bastırarak hafifçe açın. 📍(silikon kalıpta, rendenin ince kısmında veya bıçak ilede desen verebilirsiniz)
- Hamurun ortasına cevizi koyun ve iki taraftan kapatarak tepsiye dizin. Önceden ısıtılan 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dk kontrollü bir şekilde pişirin.
- Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğuyan şerbeti üzerine dökün. (tatlı sıcak, şerbet ılık/soğuk olacak)
- Şerbetini çekmesi için üzerine bir tepsi kapatın. Şerbeti daha iyi çekmeleri için aralıklı olarak tatlıları ters çevirin. Tatlı 1-2 saat kadar dinlendikten sonra isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 🌷
- Ben bu ölçüden 1 tepsi yaptım yaklaşık 20-25 adet kalburabastı elde ettim. Yapacağınız miktara göre bu şekilde malzemeleri azaltıp-çoğaltabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder