10 Aralık 2022 Cumartesi

Kalburabastı Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 tane yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (3 – 3.5 su bardağı)

İçi için:

  • Çeviz içi (çekilmiş veya doğranmış)

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Şerbet için tencereye şeker ve suyu alarak kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyerek 20 dakika kadar daha kaynatın ve soğumaya bırakın.
  • Hamuru için; yoğurma kabının içerisine oda sıcaklığında tereyağı, yoğurt, sıvı yağı ve yumurtayı alarak karıştırın.
  • Sonra irmik ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırın.
  • Ardından kontrollü bir şekilde un ilavesi yaparak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
  • Kalıbınız yoksa rendenin ince kısmına hamuru bastırarak hafifçe açın. 📍(silikon kalıpta, rendenin ince kısmında veya bıçak ilede desen verebilirsiniz)
  • Hamurun ortasına cevizi koyun ve iki taraftan kapatarak tepsiye dizin. Önceden ısıtılan 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dk kontrollü bir şekilde pişirin.
  • Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğuyan şerbeti üzerine dökün. (tatlı sıcak, şerbet ılık/soğuk olacak)
  • Şerbetini çekmesi için üzerine bir tepsi kapatın. Şerbeti daha iyi çekmeleri için aralıklı olarak tatlıları ters çevirin. Tatlı 1-2 saat kadar dinlendikten sonra isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 🌷
  • Ben bu ölçüden 1 tepsi yaptım yaklaşık 20-25 adet kalburabastı elde ettim. Yapacağınız miktara göre bu şekilde malzemeleri azaltıp-çoğaltabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder