Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi İçin Malzemeler
- 5 adet orta boy patates
- 400 gram kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 400 gram mantar
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay bardağı sıcak su (125 ml)
Beşamel sosu için;
- 2 su bardağı süt (400 ml)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı un
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
- Kaşar peyniri
Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle mantarların kabuklarını soyarak temizleyelim. Ardından iri iri doğrayalım.
- Uygun bir tencereye zeytinyağını alalım. Üzerine yemeklik doğradığımız soğanları ilave ederek kavuralım.
- Soğanlar diriliğini kaybedince kıymayı ilave edelim. Rengi dönene kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurmaya devam edelim.
- Domates salçasını ilave edelim ve bir kaç dakika daha karıştırarak kavuralım.
- Doğradığımız mantarları da ilave edelim. Diriliğini kaybedinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim.
- Mantarlar da kavrulduktan sonra üzerine tuz, karabiber ve ince ince kıydığımız maydanozu ekleyerek 1-2 tur daha karıştıralım.
- Son olarak sıcak suyu ilave edelim ve bir kaç dakika daha kavurup ocaktan alalım.
- Kabuklarını soyduğumuz patatesleri ne ince ne de kalın olacak şekilde dilimleyelim.
- Fırın kabını sıvı yağ ile yağlayalım. Dilimlediğimiz patatesleri kenarları üst üste gelecek şekilde dizelim.
- Hazırladığımız mantarlı iç harcı patateslerin üzerine yayalım. Yemeğimizin üzerini alüminyum folyo ya da sar pişir ile kapatarak önceden ısıtılmış 200 °C fırında 40 dakika pişmeye bırakalım.
- Yemeğimizin beşamel sosu için küçük bir sos tenceresine tereyağını alarak eritelim.
- Eriyen yağın üzerine unu ilave edelim ve karıştırarak kavuralım.
- Unun kokusu hafifçe çıkmaya başlayıp rengi de biraz koyulaştıktan sonra içerisine sütü yavaşça ekleyerek sosu güzelce karıştıralım.
- Beşamel sos kaynamaya başladığında içerisine 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberi ekleyelim. Karıştırarak ocaktan alalım.
- Hazırladığımız beşamel sosu fırından aldığımız yemeğin üzerine gezdirelim ve bir kaşık yardımıyla güzelce yayalım.
- Ardından üzerine rendelenmiş kaşar peynirinden serpelim.
- Üzeri açık olacak şekilde tekrardan fırına verelim ve 10 dakika daha pişirelim.
- Üzerindeki peynirleri güzelce eriyip kızaran beşamel soslu mantarlı patates oturtmamız servise hazır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder