15 Nisan 2023 Cumartesi

Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi

 

Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet orta boy patates
  • 400 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 400 gram mantar
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay bardağı sıcak su (125 ml)

Beşamel sosu için;

  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri

    Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mantarların kabuklarını soyarak temizleyelim. Ardından iri iri doğrayalım.
  • Uygun bir tencereye zeytinyağını alalım. Üzerine yemeklik doğradığımız soğanları ilave ederek kavuralım.
  • Soğanlar diriliğini kaybedince kıymayı ilave edelim. Rengi dönene kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurmaya devam edelim.
  • Domates salçasını ilave edelim ve bir kaç dakika daha karıştırarak kavuralım.
  • Doğradığımız mantarları da ilave edelim. Diriliğini kaybedinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim.
  • Mantarlar da kavrulduktan sonra üzerine tuz, karabiber ve ince ince kıydığımız maydanozu ekleyerek 1-2 tur daha karıştıralım.
  • Son olarak sıcak suyu ilave edelim ve bir kaç dakika daha kavurup ocaktan alalım.
  • Kabuklarını soyduğumuz patatesleri ne ince ne de kalın olacak şekilde dilimleyelim.
  • Fırın kabını sıvı yağ ile yağlayalım. Dilimlediğimiz patatesleri kenarları üst üste gelecek şekilde dizelim.
  • Hazırladığımız mantarlı iç harcı patateslerin üzerine yayalım. Yemeğimizin üzerini alüminyum folyo ya da sar pişir ile kapatarak önceden ısıtılmış 200 °C fırında 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Yemeğimizin beşamel sosu için küçük bir sos tenceresine  tereyağını alarak eritelim.
  • Eriyen yağın üzerine unu ilave edelim ve karıştırarak kavuralım.
  • Unun kokusu hafifçe çıkmaya başlayıp rengi de biraz koyulaştıktan sonra içerisine sütü yavaşça ekleyerek sosu güzelce karıştıralım.
  • Beşamel sos kaynamaya başladığında içerisine 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberi ekleyelim. Karıştırarak ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız beşamel sosu fırından aldığımız yemeğin üzerine gezdirelim ve bir kaşık yardımıyla güzelce yayalım.
  • Ardından üzerine rendelenmiş kaşar peynirinden serpelim.
  • Üzeri açık olacak şekilde tekrardan fırına verelim ve 10 dakika daha pişirelim.
  • Üzerindeki peynirleri güzelce eriyip kızaran beşamel soslu mantarlı patates oturtmamız servise hazır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder